Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Gramofon Eötvös Péter: Paradise Reloaded

Eötvös Péter: Paradise Reloaded

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Akik szerint az opera mára már divatjamúlt és anakronisztikussá vált, azoknak melegen ajánlható Eötvös Péter opusza, amellyel a szerző éppen az ellenkezőjét bizonyítja. A korong a Gramofon februári listáján az előkelő második helyet foglalja el.

Ahogyan a Gutenberg-galaxist, a nyomtatott könyvet szerencsére nem tüntette el teljesen az internet, ugyanúgy a hangfelvétel-készítés és -kiadás online korszakában sem szűntek meg a fizikai hanghordozók. Sőt, az értékteremtő zenei műfajokban a kézbe vehető, szép grafikával és minőségi booklettel kínált hanglemez az elmúlt időszakban Európa-szerte felértékelődött.

A Gramofon havonta jelentkező összeállítása szubjektív toplista: ebben a hónapban mi ezeket a lemezeket hallgatjuk legszívesebben a szerkesztőségben. Ezúttal a klasszikus zene került terítékre.

- hirdetés -

Az operának – még ha története a teremtés kezdeteire nyúlik is vissza – a ma embere számára is lehet aktuális mondanivalója, sőt világpolitikai és aktuálpolitikai vonatkozása is. A mű alapját a 2010-ben, Münchenben bemutatott Az ördög tragédiája opera adta, amelyet a szerző gyökeresen átdolgozott: az immár a Paradise Reloaded (Lilith) címet viselő darab teljesen átalakult.

Bár ez utóbbi az eredeti opera cselekményére épül, azt újragondolva, lényeges pontokon átalakítva, egy másik szereplőt középpontba helyezve kezdett új életet. Az átdolgozott verzió 2013-as bécsi bemutatója után a zeneszerző további változtatásokat írt be a partitúrába, a mai ismereteink szerinti végleges formát pedig – melyet a BMC által kiadott CD-n hallhatunk – a 2014. január 23-i budapesti bemutatóval nyerte el az alkotás.

A Paradise Reloaded a Teremtés történetét jól ismerők számára is tartogat meglepetést: a történet egy, a Bibliában nem szereplő, ám apokrif írásokban többször is megemlített karaktert helyez a középpontba. Ő Lilith, Ádám első felesége, aki az opera elején épp visszatért száműzetéséből: démonanyaként élt a sivatagban. Szörnyű sorsától csak akkor szabadulhat, ha Ádámtól gyermeke lesz. Visszatérésekor azonban már Éva áll Ádám oldalán.

Bár célját eléri, Ádám végül nem őt választja. A kérdés azonban nyitott és befészkeli magát a hallgató elméjébe: kinek a leszármazottja az emberiség? A naiv, tiszta Éváé, vagy a démoni létet is megtapasztaló, a sötétség világából visszatérő Lilithé? Esetleg mindkettőé?

Kiadó: BMC Records – MG Records

Katalógusszám: BMC CD 226

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X