Rossini igazi bonviván volt, élvezte az életet annak minden jóságával együtt, és ez zenéjén is hallatszik. Vígoperái hallhatatlanságot kölcsönöztek neki, a mai napig az operaszínpadok kedvelt darabjai.
A zeneszerző nem csak a jó bort, de a jó ételeket is szerette, és életében állítólag összesen háromszor sírt: egyszer, amikor első operája megbukott, másodszor, amikor Paganinit játszani hallotta, harmadszor pedig, amikor egy hajókázós pikniken egy viharos kanyar után a hajókorláton át vízbe pottyant kedvenc étele, a szarvasgombával töltött pulyka.
Finom ételhez természetesen finom itóka dukál, Rossini kedvenc itala pedig a madeirai bor volt. Állítólag ezt a nedűt itta legszívesebben második kedvenc étele, a makaróni mellé. A zeneszerző más módon is halhatatlanná vált az alkoholbarátok körében, nevét egy koktél is megörökíti. Íme, a recept:
4 darab friss, érett eper
3 cl eperlikőr
és ezt öntsük fel proseccóval… DE MAJD CSAK DECEMBERBEN! 🙂