Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok MuzsikAlkohol #SzárazNovember 4. - Tündérkirályság

#SzárazNovember 4. – Tündérkirályság

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

William Shakespeare művészete kimeríthetetlen ötletbörzét szolgáltatott és szolgáltat a mai napig a különböző társművészeteknek, nem csoda, hogy mások mellett számos operaszerző is előszeretettel nyúlt a brit drámaíró darabjaihoz. Ezúttal Benjamin Britten 1960-ban bemutatott opuszáról, a Szentivánéji álomról lesz szó.

A szövevényes, több síkon játszódó komédia a mai napig legtöbbet játszott Shakespeare-mű, több operafeldolgozása is készült, gondoljunk csak Henry Purcell Tündérkirálynőjére. A történet egyrészt a tündérek királyságában, másrészt Athén környékén bonyolódik a nyári napforduló, azaz szentiván éjjelén.

- hirdetés -

Aki esetleg valamilyen okból kifolyólag nem olvasta volna az eredeti szöveget, javaslom, Nádasdy Ádám 1995-ös fordításán keresztül barátkozzon a színes szereplőgárdával.

Az operát a Britten, valamint alkotó-, és élettársa, Peter Pears általuk alapított Aldeburg Fesztiválon mutatták be 1960. június 11-én. (Az eseménysorozat mind a mai napig él.) Britten operája több szempontból is különleges: férfi főszereplője, Oberon kontratenor, mely igen rika a barokk utáni időszakban. Másfelől pedig a szerző igen kevés vidám hangvételű műveinek egyikét ismerhetjük fel benne.

A teljes opera választható feliratokkal:

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X