Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Csehov hősnői Ruttkaival – Videósorozat Bach Katával

Csehov hősnői Ruttkaival – Videósorozat Bach Katával

Ruttkai és kora blogunk a nemzedéki kapcsolódásokra, a generációs öröklődésre helyezte a fókuszt egy négy részes videósorozat kapcsán, a Parancsolj, tündérkirálynőm! című kötetből Bach Kata olvasott részleteket. A Szigethy Gábor szerkesztésében, 1989-ben megjelent könyv által Ruttkai Éva emlékei, különleges színésznői ars poeticája, szerelme, humanizmusa, emberi nagysága és természetessége mutatkozott, töredékes formában.

Csehov asszonyai

- hirdetés -

Befejező epizódunkban az orosz drámairodalom kiemelkedő darabjaival és a hozzájuk kapcsolódó élményekkel, benyomásokkal ismerkedhetünk. Ruttkai Éva első csehovi hősnője Natalja Ivanovna volt az 1947-es Három nővérben, Dajka Margit, Gombaszögi Frida és Mezei Mária partnereként. Ezt követte 1956-ban a Magyar Néphadsereg Színházában (mai Vígszínház) a Sirály, amelyben a fiatal színésznőt, Nyinát alakította.

- hirdetés -

Három nővér, Vígszínház, 1947. Mezei Mária, Gombaszögi Frida, Dajka Margit / Színház/ 1990. 5. 4. / Arcanum
Három nővér, Vígszínház, 1947. Mezei Mária, Gombaszögi Frida, Dajka Margit / Színház/ 1990. 5. 4. / Arcanum

1970-ben Horvai István rendezésében mutatta be a Vígszínház a Ványa bácsit, amely a magyar színháztörténet egyik alapelőadása, Ruttkai Éva Latinovits Zoltán, Darvas Iván, Venczel Vera, Várkonyi Zoltán és Tomanek Nándor főszereplésével.

Szintén Horvai rendezésében tűzte műsorra a Vígszínház a Három nővért 1972-ben, amelyben Ruttkai Mását játszotta, többek között Pap Éva, Békés Rita, Darvas Iván, Tordy Géza, Páger Antal és Béres Ilona mellett.

A Cseresznyéskert 1974-es premierjén Ranyevszkajat alakította. Ezen az emlékezetes előadáson társa volt például Egri Márta, Kútvölgyi Erzsébet, Halász Judit és Koncz Gábor is.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.