Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Ruttkai Éva mint Bözsi, a modern nő

Ruttkai Éva mint Bözsi, a modern nő

Bözsi és a többiek. Ebben a bűbájos és pazar humorral spékelt, három részes tévéfilmsorozatban Ruttkai Éva a mai szemnek is bátran befogadhatóvá és aktualizálhatóvá teszi a modern női lét lehetséges aspektusait.

- hirdetés -

A Bözsi és a többiek, noha kaszkadőrködik a szocialista attitűd jellemvonásaival, egyáltalán nem mondható szocialista realista alkotásnak, hiszen több ízben meghaladja, sőt, ironizálja azt. Ruttkai Éva mellett a remek szereplőgárdában többek között Avar István, Bujtor István, Szemere Vera, Pécsi Ildikó, Básti Lajos, Hacser Józsa, Psota Irén, Lorán Lenke, Tomanek Nándor, Feleki Kamill és Kiss Manyi látható.

 Ötletek Nőnapra (1968) 

- hirdetés -

A Barta család és barátait, ismerőseit, jóakaróit, intrikusait, ügyes-bajos dolgait, egyszóval az élet általános mozzanatait eleveníti meg Pongrácz Zsuzsa forgatókönyve. Az írónő, aki már számos emlékezetes alkotásban (például az Esős vasárnapban) bizonyította tehetségét és rátermettségét, ezúttal is hitelesen közvetíti a ’60-as évek „budapesti Bözsijét”, Keleti Márton rendezésében pedig ezek a habkönnyű, pozitív töltetű sztorik olyanok, mint egy szürke hónap jó napjai.

Hacser Józsa, Szemere Vera, Ruttkai Éva, Pécsi Ildikó, Csűrös Karola - Film Színház Muzsika, 1969/ 19. 27.
Hacser Józsa, Szemere Vera, Ruttkai Éva, Pécsi Ildikó, Csűrös Karola – Film Színház Muzsika, 1969/ 19. 27.

A hol nyugalmas, hol kesernyés, hol mókás, hol csetlő-botló hétköznapok derűje süt ezekből az élet mély és filozofikus kérdéseit kívül hagyó, banális epizódokból. A Bözsi és a többiek nem akar több lenni annál, mint ami.

Kellemes, könnyed, buborékos limonádé, amely a Táncdalfesztiválok és a hazai beatmozgalmak idejét idézi – családi környezetben.

Avar István, Ruttkai Éva - Film Színház Muzsika, 1969/ 2. 31.
Avar István, Ruttkai Éva – Film Színház Muzsika, 1969/ 2. 31.

“Hogy milyen jelentős a mértéktartás és a jó ízlés értéke a könnyű műfajban, abból Pongrácz Zsuzsa-Keleti Márton tévé-filmje, a hazai használatra készült Ruttkai-parádé ad kitűnő példát. (…)

Ezt az egész játékot Bözsi tölti ki, Bözsi, aki egy személyben a többiek is, Bözsi, akiben több történik, mint vele és körülötte együttvéve. (…) 

Író, rendező, operatőr legfőbb érdeme, hogy engedte ilyen egyeduralkodóvá lenni, hogy teret adtak lefegyverző humorának, szépségének, mely nem adottság, hanem képesség, (…).

Ruttkai Éva és Kiss Manyi - Film Színház Muzsika, 1969/ 8. 1.
Ruttkai Éva és Kiss Manyi – Film Színház Muzsika, 1969/ 8. 1.

Keleti Márton bölcs karmesterként vezényelte a kíséretet, könnyedén, tapintatosan alkalmazkodott a ragyogó szólistához.” – Máriássy Judit: Revü és vígjáték. Film Színház Muzsika, 1968/ 14. 15.

A három részes sorozat további részei itt érhetőek el.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.