Papageno Radio
Tánc Olimpiai sportág lesz a breaktánc?

Olimpiai sportág lesz a breaktánc?

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Tony Estanguet, a 2024-es párizsi nyári olimpia szervezőbizottságának elnöke jelentette be, hogy négy új sportágról hoznak döntést jövőre, a tokiói olimpiát követően. Ezek egyike a breaktánc. 

Biztosan sokan felvonják a szemöldöküket, esetleg ráncolják a homlokukat a hír hallatán, mert a breakről a fejen pörgő, robotszerű mozdulatokat végző táncosok jutnak eszükbe, pedig a breakeseket nem csupán tehetségkutató realitykben kell keresni: a 2018-as ifjúsági olimpián már versenyeztek. Buenos Airesben három kategória volt: női, férfi egyéni, illetve vegyes csapat, amely egy férfi és egy női tagból állt. Ha sikerül a bekerülni a párizsi programba, az egyéni kategóriák maradnak csak.

A break a 70-es évek végén, az utcáról indult, szülőhelye New York (Bronx, Harlem) és Los Angeles. Alapelemei: tánc (uprock), break (akrobatikus elemek), popping (hullámok és robot).

Az argentin városban a csoportokban zajló selejtezőkből, összesen 12 versenyzőből 8-an jutottak tovább. A második fordulóban az egymás elleni párbajok győztesei jutottak a döntőbe. A bírók a fizikai, a kifejező és a művészi erőt vették figyelembe a pontozásnál; ha a párizsi olimpiára a sportág bekerül, ezt az alapelvet veszik át.

Argentínában egy magyar résztvevő is volt Török Enikő, azaz Csepke b-girl. Edzőjének beszámolója szerint technikai és fizikai kvalitásait dicsérték a bírók. Magyarországra Fenyő Miklós importálta a stílust, és évtizedekig komoly erőt képviseltek a magyar csapatok a világbajnokságokon.

(Via Dance Magazine)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X