Papageno Radio
Da capo A nagyvilág legérdekesebb eseményei magyar vonatkozásokkal – heti hírösszefoglaló

A nagyvilág legérdekesebb eseményei magyar vonatkozásokkal – heti hírösszefoglaló

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

2019 kilencedik hetében március havába léptünk. Megnyílt a krakkói Fonó Klub, ifjú magyar művészeket ünnepeltek Avignonban, és Fischer Iván is esélyes a Concertgebouw együttesének zenei igazgatói posztjára.

A héten búcsút kellett vennünk kiváló művészektől: a klasszikus zenei pályán induló Koós JánostólAndré Previn Oscar-díjas zeneszerzőtől, Demjén Gyöngyvér színésznőtől, a budapesti születésű Ivan Sardi operaénekestől, Dominick Argento zeneszerzőtől, Sziklay Erika énekművésztől.

Nemzetközi érdekességekből nem volt hiány ezen a héten sem. A Rolling Stones zenéjére készült balett, Sydney emblematikus operájához hasonló épület kerülhet Düsseldorfba, és miközben a Berlini Filharmonikusok tiszteletbeli tagjává avatták Zubin Mehtát, zenészek gyötrésével és megalázásával vádolják Daniel Barenboim világhírű zongoraművészt és karmestert, a berlini Staatsoper Unter den Linden fő-zeneigazgatóját.

Ide kapcsolódik:
Daniel Barenboim munkamódszerét kritizálják a berlini Opera muzsikusai

Meng Jiang úrnő dala egy régi, egész Kínában ismert és igen kedvelt népdal, amelynek a fellelhető legkorábbi, 1901-es sanghaji felvételét hallgathatjuk meg a First Recordings of China nevű tudományos projektnek köszönhetően. A dallamra a Pekingtől és Sanghajtól több mint 7000 mérföldre található indianai Bloomingtonban található fonográf hengereken leltek rá.

Ide kapcsolódik:
Előkerült az eddig ismert legrégebbi kínai népzenei hangfelvétel

Talán már a Föld egy-két, száz évnél idősebb embere sem emlékezhet arra, hogy milyen volt New York 1911-ben. A város számos mai történésze és rajongója különös figyelmet fordít erre a virágzó időszakra, amikor New York lakossága hirtelen ötmillióra duzzadt. Jelenleg nem kerülhetünk annál közelebb ehhez a világhoz, mint hogy megnézzük az alábbi dokumentumfilmet, amely a korabeli New York forgatagába enged bepillantást.

Ide kapcsolódik:
Lenyűgöző dokumentumfilm a 100 évvel ezelőtti New Yorkról - Videó

 

Promóció

X
X