Papageno Radio
Folk Előkerült az eddig ismert legrégebbi kínai népzenei hangfelvétel

Előkerült az eddig ismert legrégebbi kínai népzenei hangfelvétel

Meng Jiang úrnő dala egy régi, egész Kínában ismert és igen kedvelt népdal, amelynek a fellelhető legkorábbi, 1901-es sanghaji felvételét hallgathatjuk meg a First Recordings of China nevű tudományos projektnek köszönhetően. A dallamra a Pekingtől és Sanghajtól több mint 7000 mérföldre található indianai Bloomingtonban található fonográf hengereken leltek rá.

E hengerek földrajzi távolsága – a jelenlegi digitalizálási munkát megelőzően – értelemszerűen korlátozta a kínai muzikológusok felfedezési lehetőségeit, hiszen nem fértek hozzá a felvételekhez. A The Tang Research Foundation 90 000 dolláros támogatásának segítségével létrejött First Recordings of China (Kína Első Felvételei) projektben olyan kínai és amerikai tudósok vesznek részt, akik az etnomuzikológia, a történelem, a néprajz és a nyelvészet területén tevékenykednek. Az Indiana Egyetem könyvtárának népzenei archívumában rejőző ritka fonográf felvételeket a csoport elsőként mutathatja be a nemzetközi közönségnek.

Az archívumban – melyet a legnagyobb néprajzi gyűjtemények közt említenek – számos viaszhenger található, amelyek a világ bizonyos pontjainak illetve kulturális csoportjainak legelső felvételeit tartalmazzák.

A Berthold Laufer német-amerikai antropológus által rögzített Meng Jiang úrnő dala sokféle változatban él, amiket az egyes népzenei dialektusterületek jellemző énekstílusai, helyi szöveg-és díszítésvariánsok alakítottak ki, ahogy ez a magyar népdalokra is jellemző.

A tudósok szerint nem csak azért fontos az egyetem archívumában található 400 henger, mert a Kínában legkorábban, 1901-1902-ben rögzítésre került hangfelvételeket tartalmazzák, hanem azért is, mert dokumentálják a 20. század eleji kínai színházi zene értékes részleteit is: a nyolc zenei műfajba sorolható felvételek értékes adalékként szolgálnak a pekingi opera történetének tanulmányozásához; a gyűjtemény emellett a kínai nyelvtudomány számára felbecsülhetetlen értékű északi kínai dialektust is felfedi.

„A legtöbb kínai és angol tudományos írásban a tudósok Sun Jüxian 1904-es felvételére, a Jü Ding Guan Hua-ra hivatkoznak mint a valaha készült legkorábbi kínai hangfelvételre. Azonban most jól dokumentált bizonyíték van rá, hogy a Laufer-gyűjteményt már három évvel korábban rögzítették” – mondta Xiaoshi Wei projekt asszisztens, rámutatva a hangemlékek nyilvánossá tételének fontosságára.

(Via Indiana University Libraries)

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!