Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Kellenek a női karmesterek

Kellenek a női karmesterek

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Szokatlannak számító koncertet adtak a dallasi Operaházban, a karmesteri pálcát ugyanis a női dirigensek ragadták magukhoz.

- hirdetés -

A „különös” esemény annak a második alkalommal megrendezett workshopnak a záróhangversenye volt, amelyen csak női karmesterek vettek részt, és amely pontosan azt tűzte ki célul, hogy a konzervatívnak mondott klasszikus zenei életben egyre kevésbe legyen szokatlan, hogy egy nő áll a pulpituson.

A kéthetes workshopra, amelyen a vezénylés mellett a karrierépítés és az önmenedzsment is szóba került, 156 hat jelentkező közül választottak ki hat női karmestert.

Az ötlet a dallasi dalszínház igazgatójának (Keith Cerny) fejéből pattant ki, aki elmondta, hogy

„változó, hogy a nagy operaházak mennyire gondolkodnak egyáltalán női karmesterekben, de úgy vélem, hogy egyszerűen arról van szó, hogy a tradíciók miatt meg sem fordul a fejekben, hogy egy női karmester is alkalmas lehet mondjuk a zeneigazgatói posztra. Mi most ezen szeretnénk változtatni.”

Of the nation's 24 largest orchestras, only one has a woman music director. Watch tonight's NewsHour to see how a program at the The Dallas Opera is trying to change that.

Közzétette: PBS NewsHour – 2017. január 31.

 

Az Egyesült Államok kilenc legnagyobb költségvetésű operaházában nem fordult még elő, hogy női karmester lett volna zenei vezetői pozícióban.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X