Papageno Radio
Címlap Átadták a Bartók Béla–Pásztory Ditta-díjakat

Átadták a Bartók Béla–Pásztory Ditta-díjakat

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az elismeréseket március 25-én, Bartók Béla születésének 136. évfordulóján adták át a Zeneakadémián.

A Bartók Béla–Pásztory Ditta-díjat a zeneszerző második felesége, Pásztory Ditta zongoraművész végrendelete alapján 1983-ban hozták létre, az elismerés forrásául pedig a Bartók-életműből befolyó jogdíjak egy része szolgál. A kitüntetést – Pásztory Ditta akaratának megfelelően – azoknak az alkotó- és előadóművészeknek, együtteseknek adományozza a komponista születésnapján a Zeneakadémia neves professzorokból álló szakmai grémiuma, akik munkásságukkal jelentősen hozzájárultak a hazai zenei élet fejlődéséhez és Bartók Béla szellemiségének megőrzéséhez.

Takács-Nagy Gábor hegedűművész és karmester páratlan életútját összefoglalva Devich János professor emeritus felidézte a Takács Quartet primáriusaként szédületesen gyors karriert befutó kamarazenész zeneakadémiai mestereihez, és Bartók vonósnégyeseihez fűződő szoros kapcsolatát, majd a

„négy húr helyett immár egy egész zenekar valamennyi hangszerén játszó”

karmester alakját, aki számos alkalommal állt a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara élére is. Takács-Nagy Gábor emberi és művészi kvalitásait méltatva Devich János úgy fogalmazott:

„Felszínre hozza a karaktereket, kiélezi a feszültségeket, megbékél a feloldásban. […] Szuggesztív mint művész és szuggesztív mint ember.”

Varga Judit

Varga Judit zeneszerző és zongoraművész pályafutását ismertetve Fekete Gyula, a Zeneakadémia tudományos és nemzetközi rektorhelyettese kiemelte: „Szólózongoristaként és kamarazenészként is rendszeresen koncertezik világszerte, gyakorta dolgozik a világ vezető együtteseivel, zenekaraival. Műveit olyan rangos fesztiválokon és koncerttermekben játsszák sikerrel, mint a Wien Modern, a bécsi Konzerthaus és Musikverein, a müncheni Muffathalle, a párizsi Cité de la Musique, a New York-i Juilliard School, a Varsói Ősz, a Budapesti Őszi Fesztivál, a Mini Fesztivál és a Magyar Állami Operaház.” A 2013 óta a bécsi Zeneművészeti Egyetemen és a budapesti Zeneakadémián is tanító Varga Judit művészetéről szólva Fekete Gyula laudációjában úgy fogalmazott:

„zenéjét a hangzások iránti rendkívüli érzékenység jellemzi […] képzettsége, előadóművészi tapasztalata, műveltsége, bölcsessége, a zeneirodalomról szerzett fölényes ismerete alapozza meg műveinek kiemelkedő értékét”.

A rangos elismerést az előző években mások mellett Fischer Annie és Cziffra György zongoraművészek, Solti György karmester, Marton Éva opera-énekesnő, Kocsis Zoltán karmester-zongorista, Schiff András zongoraművész, Pauk György hegedűművész, Vásáry Tamás zongoraművész, Erdei Péter karnagy, Prunyi Ilona zongoraművész, Fekete Gyula zeneszerző, Hőna Gusztáv harsonaművész, Tallér Zsófia zeneszerző és Várjon Dénes zongoraművész kapta meg. A díjátadót megelőzően a hagyományokhoz híven Bartók Béla síremlékénél helyezték el a megemlékezés virágait a Farkasréti temetőben.

Promóció

X
X