Papageno Radio
Címlap Újra lesz Magyarországon nemzetközi karmesterverseny

Újra lesz Magyarországon nemzetközi karmesterverseny

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

“Az én életem a bizonyíték, hogy ha tehetséged mellé kitartás és jó szerencse társul, akkor bármit elérhetsz! Soha ne add föl!” – a csodagyerekként már ismert és a világhír felé Budapestről indult Solti György szellemében újra lehetőséget kapnak a fiatal karmesterek: nagyközönség és neves nemzetközi zsűritagok előtt bizonyíthatják tehetségüket egy magyarországi nemzetközi verseny keretében.

A Filharmónia Magyarország szervezésében újrainduló Nemzetközi Karmesterverseny az 1974-ben útjára bocsátott karmesterverseny hagyományához kapcsolódik, amely számos azóta világhírűvé lett karmestert ismertetett meg a nagyközönséggel és segített a siker útjára, köztük Kobayashi Ken-Ichirót, a Tokiói Művészeti Egyetem nyugalmazott professzorát, akit a zsűri világszinten is elismert tagjai között említhetünk.

A versenybe bekerült jelentkezők tehetségét olyan nagynevű dirigensek értékelik, mint Bogányi Tibor, a Pannon Filharmonikusok vezető karmestere,a zsűri doyenje, Eötvös Péter világhírű zeneszerző,  Kesselyák Gergely karmester és zeneszerző, valamint Alpaslan Ertüngealp, az Associationdes Artistes pour la Paix vezetője, az Artemisia Kamarazenekar néven alapított saját együttesével (mai neve Academia Hungarica Kamarazenekar) világjáró karmester. A zsűriben nemcsak karmesterek, hanem a nemzetközi klasszikus zene kiemelkedő menedzserei is képviseltetik magukat Antonio Moral, a Teatro Real de Madrid művészeti igazgatója, a Centro Nacional De Difusión Musical (CNDM) vezetője és Lesley Rosenthal, a New York-i Lincoln Center igazgatója személyében. Értékelésük a fiatal tálentumok nemzetközi sikerét alapozhatja meg.

A verseny fővédnöke Lady Valerie Solti, Solti György özvegye, aki videó-üzenetben üdvözölte a verseny létrejöttét.

Az eddigi jelentkezések alapján óriási az érdeklődés a nemzetközi megmérettetés iránt. Ez idáig több mint száz karmestertehetség nyújtotta be jelentkezését a világ 26 különböző országából, Kínától Oroszországon át Amerikáig, de május 1-ig nyitott a regisztráció az 1979. január 1. után született karmesterek számára.

A nemes versengés keretében az előzsűrizett fiatal dirigensek több fordulóban mérettetik meg tudásukat és rátermettségüket. A fordulókat televíziós közvetítés is követi októbertől december közepéig, összesen kilenc alkalommal, heti rendszerességgel. A rangos eseménynek a budapesti Magyar Állami Operaház Erkel Színháza, valamint Európa egyik legjobb akusztikájú koncertterme, azaz a pécsi Kodály Központ ad otthont. Az első és második forduló 2017. októberétől a Magyar Operaház Zenekara és a Győri Filharmonikus Zenekar közreműködésével szerez majd izgalmas pillanatokat. A döntő december 13. és 15. között zajlik majd, ahol a beválogatott versenyzők a Pannon Filharmonikusokat vezényelvemérhetik össze tudásukat és tehetségüket a pécsi Kodály Központban, s a döntő ideje alatt közönségszavazásra is lehetőség lesz. A gálakoncert december 16-án parádés műsorral zárja a Solti György Nemzetközi Karmesterverseny több hónapos folyamatát.

Promóció

X
X