Papageno Radio
Intermezzo Zeneakadémisták is részt vettek a díjnyertes Bartók-film elkészítésében

Zeneakadémisták is részt vettek a díjnyertes Bartók-film elkészítésében

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Silver Hugo-díjat ítélt oda a nemzetközi zsűri a Bartók Világversenyt és Fesztivált ajánló kisfilm alkotóinak az 53. Chicagói Nemzetközi Filmfesztivál televíziós versenyében a Reklámfilm/ Individual Commercials főkategóriában.

A 45 másodperces filmetűd a Zeneakadémiától követ egy fiatal zenészt, aki Bartók eredeti Allegro Barbaro felvételét hallgatja. A kisfilm idősíkokkal, a valós és a képzeletbeli határaival játszik, majd a perspektívát a végtelenig tágítva, Bartókkal szembesíti a főszereplőt, s a képernyőről egy pillanatra kitekint maga a zeneszerző is.

A film írója és kreatív producere a Bartók Világverseny kialakítását is jegyző Szabó Stein Imre, rendezője Géczy Dávid. Az operatőr Dobóczy Balázs, a zenész szereplők pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói voltak, a trükkök és speciális effektek Tóth Gergely munkáját dicsérik.

A Bartók Világverseny és Fesztivál meghirdetését támogató kampány a Zeneakadémia, Magyarország és Bartók életművének nemzetközi népszerűsítéséhez is hozzá kíván járulni. A Zeneakadémia kommunikációs igazgatóságának irányításával kifejlesztett megjelenés a világ zenei rendezvényeinek élmezőnyébe – a moszkvai Csajkovszkij-verseny, a brüsszeli Erzsébet királyné-verseny vagy a müncheni ARD-verseny mellé – igyekszik pozícionálni a versenyt.

Írj saját kadenciát Beethoven hegedűversenyéhez! Március végéig még leadhatod a jelentkezésed ide kattintva.

A Bartók Világverseny és Fesztiválra a jelentkezés március 26-án zárult. Huszonhat országból százhat fiatal hegedűművész jelentkezett a megmérettetésre a Bach, Paganini és Bartók meghatározott művei közül választott darabot bemutató – videorészlet feltöltésével. Magyarországról 19 hegedűs töltött fel videót, amiket Szabadi Vilmos, Kapás Géza és Kováts Péter hegedűművészek értékelnek majd.

Promóció

X
X