Papageno Radio
Címlap Ahmad Joudeh: Tánc életre-halálra

Ahmad Joudeh: Tánc életre-halálra

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Ahmad Joudeh, a palesztin származású táncművész 1990-ben született Szíriában, Yarmouk-ban nőtt fel, egy palesztin menekülttáborban.

„Az apám megtiltotta, hogy táncoljak. A mi kultúránkban, ha egy fiú balettművészként szeretne élni, az a lehető legrosszabb dolog, amit csak tehet. Apám azt mondta, szégyent hoztam a családomra, és azt szerette volna, ha angolul tanulok, vagy orvoslást. De azt mondtam magamban, ez az én életem, és titokban jártam táncórákra. Amikor az apám rájött, egy bottal megvert. Rendszeresen nagyon keményen vert, egy alkalommal olyan súlyosan megsérült a lábam, hogy egy darabig táncolni sem tudtam. De azt mondtam neki, vagy táncolok, vagy meghalok.”

Yarmouk romjai (Ahmad Joudeh fotója)

Ahmadot 17 évesen kidobta az apja az otthonából, anyjától pedig elvált, mert támogatta a fia művészeti törekvéseit. A fiú Damaszkuszban folytatta a tanulmányait, 2014-ben indult a So You Think You Can Dance (a Megatánc tehetségkutatóhoz hasonló tévéműsor) arab verziójában, Libanonban, és a Szíriai Operaháznak koreografált.

Ahmad meghallgatása így zajlott:

Egy fotósorozat miatt, amelyet Palmürában készített, az ISIS halálosan megfenyegette. Ekkor tetováltatta a nyakára: Tánc vagy halál.

Palmüra, Ahmad és az ISIS kivégzése ugyanabban az ókori római színházban, ahol egykor baletttelőadások is zajlottak (Ahmad Joudeh fotója)

2016-ban egy holland újságíró, Roozbeh Kaboly készített róla egy dokumentumfilmet, ekkor figyelt fel a történetére Ted Brandsen, a HET (Holland Nemzeti Balett) művészeti vezetője, aki támogatást ajánlott neki, hogy Amszterdamban táncoljon.

Dance or die – Roozbeh Kaboly dokumentumfilmje innen érhető el (angolul):

Ted Brandsen egy alapítványt hozott létre, Dance for Peace (azaz Tánc a békéért) néven, hogy Ahmadot és a hozzá hasonló helyzetben lévő tehetségeket, koreográfusokat és táncosokat felkarolja.

Ted Brandsen Coppélia c. darabja a Holland Nemzeti Balett előadásában, Ahmad Joudeh, mint Lelkész, Jeanette Vondersaar-ral (Lydia néni) (Marc Haegeman fotója)

Ahmad 2016 decemberében debütált a HET Coppelia című balettjében, ahol a Lelkész szerepét táncolta nagy sikerrel.

(Ahmad életének történetét a Guardian dolgozta fel.)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X