Papageno Radio
Blogok Beethoven Budán Beethoven saját maga szervezte a közönséget első szerzői estjére

Beethoven saját maga szervezte a közönséget első szerzői estjére

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Beethoven 1800. április 2-án tartotta első nagyszabású estjét, amit saját maga finanszírozott. Mint zongoraművész előtte is szerepelt már közönség előtt, de komponistaként ez volt az első igazán fontos fellépése. Ekkor hangzott el az I. szimfónia is.

A mű keletkezéséről keveset tudunk, hiszen míg a későbbi szimfóniákhoz rendelkezésre állnak vázlatfüzetek, az I. szimfóniánál csak a végleges változatot ismerjük. A fiatal Beethoventől barátai és pártfogói elsősorban zongoraműveket és kamaradarabokat vártak, a szimfónia műfajához magának a szerzőnek kellett volna megteremtenie a közönségét, egyelőre természetesen Haydn és Mozart árnyékában.

Bár a zeneszerző első szimfonikus vázlatai az 1774-75-ös évből származnak, a műfaj szervesen csak viszonylag későn, az 1800-as évek elején köszöntött be Beethoven életébe. A korai feljegyzések, “Zur Sinfonie” egy C-dúr alkotás kezdőtémáját tükrözik, ami kísértetiesen hasonlít az I. szimfónia finálé tételének főtémájához.

Hallgassunk most bele a szimfóniába, amit a Beethoven Budán fesztivál május 6-i koncertnapján, a Vashegyi György vezette Orfeo Zenekar tolmácsolásában élvezhetünk. A mű hazánkban, Beethoven kora óta, először hangzik majd el korabeli hangszereken.

Ide kattintva megválthatja jegyét az előadásra.

 

Promóció

X
X