Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok SZIGET Fiatal szólisták zenekara a Szigeten

Fiatal szólisták zenekara a Szigeten

Augusztus 11. és 15. között lép fel az International Young Soloists’ Orchestra szimfonikus zenekara (IYSO) a SZIGET – Papageno Klasszikus, Opera és Jazz Színpadán Madaras Gergely és Dénes István karmesterekkel. A formáció ugyan csak néhány évvel ezelőtt alakult, de azóta már több helyen is megfordult az országban, és idei első Sziget-fellépésükre Beethoven, Bizet, Csajkovszkij és Bartók műveivel készülnek. Hogy megtudjuk, hogyan működik a zenekar és mi a koncepciója, az IYSO egyik alapítóját, a Bozsoki Zenei Fesztivál főszervezőjét, a Londonban zongoristának készülő Balog Alexandrát kérdeztük.

- hirdetés -

International Young Soloists Orchestra (IYSO)

- hirdetés -

– A zenekar, ahogy a nevéből is látszik, szólistákból áll. Hogyan állhat egy zenekar szólistákból?

– Az IYSO koncepciója az, hogy tagjai szerte a világban tanulnak és koncerteznek, és évente egy-két alkalommal állnak össze nagyzenekari formációvá. A szólista a zenekar tagjaiból lép elő minden egyes műsor esetén. Így egyszerre tud fejlődni a szólókarrier és a zenekari tapasztalat, hiszen a szólista mellett minden esetben ott áll a zenekar, amely biztos pontot, stabil hátteret jelent.

– Hogyan alakult meg a zenekar?

–A zenekar története 2014-ben, az első Bozsoki Táboron kezdődött. Eldöntöttük, hogy megtanulom Mozart c-moll zongoraversenyét nagyzenekari átiratban, én voltam szólista, a tábor résztvevői pedig zenekarrá álltak össze. Mivel Madaras Gergely is meglátogatott bennünket, megkérdeztem őt, hogy nem lenne-e kedve vezényelni, és igent mondott. A zongoraversenyt előadtuk a zárókoncerten, a Sibrik-kastély szalontermében, és mivel jól sikerült a hangverseny, eldöntöttük, hogy folytatjuk, és hivatalossá tettük a zenekart.

“Hirtelen jött a fesztivál ötlete”

–Hogyan álltak össze a zenekar tagjai?

– Igyekeztük összeszedni azokat az embereket, akiket megfelelő zenésznek tartottunk. Ez egy igen nehéz és alapos munka, hiszen nem könnyű és szinte lehetetlen feladat eldönteni, hogy kivel tudunk jól együtt dolgozni. Akiket alkalmasnak éreztünk, meghívtunk, hivatalos levelet kaptak tőlünk, és elkezdtük a közös munkát. Azóta készült egy honlapunk, logót is terveztettünk, és már néhány helyen adtunk is hangversenyt.

– Hány helyen léptetek fel együtt?

– Az első koncert a budai várban, a Zenetudományi Intézetben volt. Később a Telki Fesztiválon, a bozsoki Sibrik-kastélyban, illetve Kőszegen szerepeltünk. Az idei augusztusi koncertünk pedig az elő Sziget-fellépésünk.

– Az IYSO nemzetközi zenészekből áll. Hogyan tud ennyi külföldi zenész egyszerre fellépni?

– Évente három koncertet szervezünk, és nagyon korán értesítjük a zenészeket a koncertek időpontjáról, így mindenki időben fel tud készülni a hangversenyre és be tudja osztani az idejét.

– Eddig hány karmesterrel dolgoztatok együtt?

– Három Gergellyel: Dubóczky Gergely, Vajda Gergely és Madaras Gergely vezényelte eddig a zenekart. Dénes Istvánnal pedig augusztusban lépünk fel először.

Madaras Gergely vezeti a SZIGET – Papageno Klasszikus, Opera és Jazz Színpadának rezidens zenekarát

– Mi a jövőbeni cél?

– Zenei platformot szeretnénk létrehozni. Komoly terv, hogy kamarazenei formációk is alakuljanak a zenekarból. Igyekszünk külföldi hangversenyeket is szervezni, azt szeretnénk, hogy külföldi városok is biztos pontok legyenek a jövőben. A bécsi és a londoni zeneakadémia nyitottnak tűnik, így itt szeretnénk nemzetközi fellépéseket szervezni.

– Milyen programokkal készültök a Szigetre?

–Az Operaház művészeivel lépünk fel, sikeráriákat adunk elő Dénes István vezényletével. Emellett pedig saját produkcióval is készülünk, amelyeket 11-én és 15-én adunk elő.  Beethovent IV. szimfóniája, Bizet Carmen-szvitje, illetve Csajkovszkij és Bartók darabjai szerepelnek a műsoron. Számomra pedig nagy öröm, hogy Liszt Magyar fantáziájának előadásakor én fogok zongoristaként közreműködni.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.