Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Íme Ittzés Gergely hiánypótló sorozatának újabb kötetei

Íme Ittzés Gergely hiánypótló sorozatának újabb kötetei

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A nagysikerű első két album után megérkezett A fuvolaszonáták nagykönyvének 3. és 4. kötete Ittzés Gergely fuvolaművész előadásában.

- hirdetés -

A fuvolázásban a francia zene és játékstílus meghatározó. A hétrészes sorozat harmadik lemezén ebből kapunk ízelítőt bő másfél évszázad áttekintésével. A válogatás középpontjában a századforduló áll, amely Párizsban a fuvola új aranykorát hozta. A pasztorális hangok, a játékosság és a melankólia mellett Pierné jóvoltából a hangszer drámai vadsága is megjelenik.

Összegyűjteni és mintegy hangzó lexikonként átnyújtani a jelen- és utókornak azt, ami három évszázad fuvolazenéjét legjobban reprezentálja

– ez volt szavakban is meghatározott szándéka Ittzés Gergelynek, aki többszörösen is egyedülálló vállalkozásba fogott az antológia műsorának összeállításával és megszólaltatásával. Hét “fejezetbe” csoportosította a kényszerűen a szonáta-műfajra leszűkített anyagok, melyek egy-egy CD-korongon kapnak helyet, időben haladva, kisebb-nagyobb átfedési lehetőségekkel – írja Fittler Katalin a Gramofon hasábjain.

Bár az impresszionizmus nagyon jól áll a fuvolának, a legnagyobb francia mesterek nem írtak fuvola-zongora szonátát. A hétrészes sorozat negyedik lemezén az ő más nemzetiségű követőinek művei kárpótolnak ezért, bemutatva a hangszerpáros színskálájának széles palettáját. Ravel fiatalkori szonátája hegedűre készült, de kiválóan játszható fuvolán.

Harmadik kötet:

François Devienne: 1., e-moll szonáta

Philippe Gaubert: 1., A-dúr szonáta

Jules Mouquet: Szonáta, Op. 15, “Pán fuvolája”

Gabriel Pierné: Szonáta, Op. 36

Francis Poulenc: Szonáta, FP 164

Előadók:

Ittzés Gergely – fuvola

Szilasi Alex – zongora

Katalógusszám: HCD 32775

Negyedik kötet:

Joseph Jongen: Szonáta, Op. 77

Mario Pilati: Szonáta

Willem Pijper: Szonáta

Maurice Ravel: 1. Szonáta, Op. posth.

Előadók:

Ittzés Gergely – fuvola

Nagy Péter – zongora

Katalógusszám: HCD 32776

Hétrészes sorozata első lemezén Ittzés Gergely hét szonátán keresztül mutatja be a 18. század fuvolazenéjét. A műveket modern fuvolán szólaltatja meg, de a korhű előadási gyakorlat figyelembevételével. Az eredeti obligát billentyűs szólamok zongorán, a continuo kidolgozások csembalón hallhatóak. A művészek analitikus, mégis spontán előadásra törekedtek.

A sorozat második lemeze a teljes romantikus korszakot felöleli. Egy egész évszázadot mutat be a virágozó polgári zenei élet elegáns és improvizatív darabjaitól kezdve Reinecke tipikus 19. századi programzenéjén át az excentrikus német zeneszerző, Karg-Elert kevésbé ismert, de annál erőteljesebb és színesebb szecessziós szonátájáig.

Promóció

Mit keres a fizikus a múzeumban?

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X