Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Snétberger Ferenc: „Nincsenek nem hívő emberek”

Snétberger Ferenc: „Nincsenek nem hívő emberek”

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Snétberger Ferenc visszatérő vendég Pannonhalmán. 2016-ban, a Szent Márton-év keretében augusztus 20-án hallhattuk ihletett játékát. Akkor a Bazilika ezeréves falai és Szent István király Intelmeinek szavai szolgáltattak helyszínt és szellemi közeget, amelyből Snétberger inspirációi táplálkoztak.

Bekapcsolódás

- hirdetés -

Az Arcus Temporum-fesztiválok hagyománya, hogy kapukat nyit, párbeszédet indít a művészek, a szerzetesek és a hallgatóság között, és ezekhez a találkozásokhoz a Főapátság mint helyszín nemcsak kulisszaként szolgál, hanem meghatározza magát az együttlétet. 2017-ben, a Közös ház kulturális évadban kiemelt hangsúlyt kapnak az épített falak:

„Nagyon tetszik, ahogy a historikus és a modern elemek együtt vannak jelen az építészetben, a szerzetesek nyitott gondolkodásában és a fesztivál programjában”– mondja Snétberger Ferenc.

A fesztivál programjában idén is megjelennek a spirituálisalkalmak: látogatóink előtt nyitva állnak a szerzetesi liturgia eseményei, ezek során találkozik egymással a zene és az imádság, vasárnap, augusztus 27-én pedig két koncert között csendülnek fel a napközi imaóra zsoltárai.

Arcus Temporum XIII 2017 – különszám

Ismét több programot kínálnak a szerzetesek, a személyes találkozásra a Főapátság különleges tereiben kerül sor: közös zsoltáréneklés a diákkápolna bensőséges hangulatú terében, labirintusjárás az arborétumban, különleges freskók megtekintése a barokk ebédlőben és a Bazilika szimbólumrendszerének megismerése is szerepel a programok között. A hagyományos időíveken túl így rajzol ívet a fesztivál a zene, a spiritualitás és a befogadó épületek között. Snétberger Ferenc szavaival:

 „Úgy vélem, nincsenek nem hívő emberek – legfeljebb emberek, akik más istenekben vagy dolgokban hisznek… Tavaly lehetőségem volt részt venni a Vesperáson a Bazilikában. A hangulat, a szerzetesek éneke, a csend… mindennek együtt óriási spirituális ereje van.”

A péntek esti jazzkoncerten az In concert című, eddigi utolsó megjelent szólóalbumából hallhatunk ízelítőt. Az album felvételére 2013-ban a budapesti Zeneakadémián került sor, amely az előadóművész számara éppúgy fontos és meghatározó atmoszférájúhelyszín, mint a Főapátság koncerttermének letisztult, kortárs építészeti világa. Transzcendens, gazdag és lírai – talán ezek a jelzők jellemzik leginkább a koncerten elhangzó zenei anyagot.

Az albumon felcsendülő darabok a Budapest I–VIII. címet viselik, és nemcsak címükben, gyökerükben is hordozzák a város hatását. Az utolsó, kilencedik darabban Harold Arlen klasszikus dallama, az Over the rainbow szólal meg Snétberger Ferenc gitárjátékával. A zenei anyag a hely szellemének hatására formálódik:

„Nem pontosan ugyanazt hallja majd a közönség, mint a felvételen. Improvizálni fogok, a koncerten a helyszín, a közönség és – természetesen – a Főapátság hangulata, atmoszférája inspirálja a zenét.”

Augusztus 25. péntek 22:00–23:20 Koncertterem

A belépőjegy ára (3500 Ft) tartalmaz egy logóval ellátott kóstolópoharat és egy köszöntőitalt. Az ital elfogyasztható 21:00–24:00 között a Jeges-büfében.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X