Papageno Radio
- hirdetés -
Da capo Da capo, avagy a héten történt

Da capo, avagy a héten történt

2017. 32. hetében is felhívtuk a figyelmet fesztiválokra, hírt adtunk díjakról, új kezdeményezésekről, emlékeztünk nagy művészekre, hiszen ez a dolgunk. Amit viszont szem előtt tartottunk, az a sokoldalúság bemutatása. 

- hirdetés -

Fischer Iván számára nem az a legfontosabb, hogy – ahogy ő fogalmaz – pálcát lengethessen. A karmester komponál, rendez, fesztivált alapít, ahol klasszikus és kortárs operák is színre fognak kerülni, és markáns véleménye van a világ dolgairól, amit nem titkol.

Vicenzában alapít fesztivált Fischer Iván

- hirdetés -

A fenti sokoldalúság elérésében mindenképp segít Johann Joachim Quantz Fuvolaiskolájának bevezetője, amelynek néhány részletét a Barokk sarokban olvashatták.

18. századi tanácsok zenészek számára

A sokoldalúságot egy zenész esetében nem csupán az jelenti, hogy saját hangszerén vagy művészeti ágán belül kirándul, hanem azt is, hogy zenétől távoli dolgot csinál, például fut. Ám egy angol egyetem tanára szerint első látásra, hallásra bármilyen távolinak tűnjön művészet és sport, a kreativitás és a kísérletezés mindkettőre egyaránt jellemző, ráadásul egyre több a művészeti verseny, ami viszont a győzelemre törés sportban meglevő szellemiségét hívja elő, és pusztán a verseny tényétől akár új közönségrétegeket is elér egy-egy művészeti ág. Ezért a BSI és a Papageno a 32. Wizz Air Budapest Félmaraton trió keretében először hívja külön versenyre a klasszikus, jazz- vagy népzenét játszó muzsikusok, zenekarok, valamint a zeneművészeti felsőoktatásban tanulók vagy oktatók 3 fős futócsapatait. A Varázsfutoda kupa versenykiírása itt olvasható, a versenyben is részt vevő vagy rendszeresen futó művészekkel, köztük Miklósa Erikával blogunkban ismerkedhetnek meg.

„Nem az idő, hanem a megtett út a fontos”

Reméljük, a nevezők közül minél többen döntik meg egyéni csúcsukat, de hogy a nyáron folyamatosan érkező furábbnál furább rekordok közé bekerülnek-e a muzsikusok valami frappáns ötlettel, meglátjuk.

És ha már verseny. A zenei megmérettetések kapcsán időnként előkerül a zsűri elfogultsága. Erre próbált megoldást találni az a Jurij Szimonov védnöksége alatt tartott karmesterverseny, amelynek zsűrije az elő- és középdöntők során nem láthatta, csak hallhatta a versenyzőket.

Először tartottak karmesterversenyt függöny mögött

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!