Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Faludi Judit: „Példaképem Jacqueline du Pré”

Faludi Judit: „Példaképem Jacqueline du Pré”

Idén harminc éve, hogy tragikusan fiatalon elhunyt a szklerózis multiplex betegséggel küzdő legendás gordonkaművész, Jacqueline Du Pré. Faludi Judit az ő tiszteletére ad koncertet művésztársaival október 13-án a Budapesti Kongresszusi Központban. Az emlékkoncertről a Liszt-díjas csellóművészt kérdeztük.

- hirdetés -

– Hogyan találkozott Jacqueline Du Pré művészetével?

- hirdetés -

– Kislánykorom óta szívesen hallgattam a felvételeit és a mai napig lenyűgöz az a játékmód, amivel ilyen magas szinten volt képes érzelmeket közvetíteni a közönség felé. Sosem találkoztunk, mert egy másik generációhoz tartozott és a sors nagyon rövid életet adott neki, de művészete azóta is példaként áll előttem.

Faludi Judit

– Miért tartja fontosnak a tiszteletére rendezett emlékkoncertet?

– Fiatal kora ellenére hihetetlenül széles repertoárt tudhatott magáénak, hangja olyan expresszivitást hordozott, ami azt gondolom, hogy mindenkire elementáris hatással volt, és van ma is a felvételeken keresztül. Megtiszteltetésnek érzem, hogy az ő emlékére adhatunk hangversenyt olyan művészek közreműködésével mint Kiss Gyula zongoraművész, Oszecsinszkij Román hegedűművész, Mohácsi Gyula brácsaművész, Buza Vilmos bőgőművész, Szenthelyi Krisztián énekművész valamint a Viva La Voce Leánykar és a Magyar Virtuózok Kamarazenekar.

– Hogyan állította össze a koncert programját?

– Miután Jacqueline Du Pré nemcsak szólóműveket játszott, hanem számos kamaraformációnak is elengedhetetlen alakítója volt, ezért a koncert első felében megszólal például az a Pisztrángötös, amiből egykor olyan felvétellel ajándékozta meg a világ zenei közönségét, amin partnerei nem kisebb művészek voltak, mint Daniel Barenboim, Itzhak Perlman, Pinchas Zukerman és Zubin Mehta. Bruch, Lorenc, Vivaldi és Offenbach azon művei is felcsendülnek majd, amelyeket Du Pré felvételein keresztül fedezhettem fel.

– A továbbiakban is szervesen foglalkozik majd Jacqueline Du Pré művészetével és emlékével?

– Bízom benne, hogy méltóan tudunk megemlékezni a művészről, ami úgy gondolom minden résztvevő számára felemelő kihívás. Ami pedig a további terveimet illeti, nagyon boldog vagyok, hiszen november elején elkezdhetjük legújabb lemezem felvételét.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!