Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok CAFe Budapest Kellemes családi jazzvacsora

Kellemes családi jazzvacsora

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Danilo Pérez, John Patitucci és Brian Blade 2015-ben adták ki első, Children of the Light című albumukat. A korábbi években Wayne Shorter „ritmusszekciójaként” világhírűvé vált formáció minden ízében kiváló anyagot tett le az asztalra.

A lemezcím játékosan utal Wayne Shorter 1961-es Children of the Night című szerzeményére, melyet a legendás szaxofonos még Art Blakey zenekarának írt, ami nem véletlen, hiszen a triót a Wayne Shorter Quartet három, egyenként is több mint meghatározó, világklasszis egyénisége alkotja.

„Modern mainstream – free elemekkel, kollektív improvizációkkal, abszolút emészthető formában, a legmagasabb szintű hangszertudással. (…) Az idén ötvenéves panamai származású zongorista és két amerikai muzsikustársa nagyszerű albumot alkotott, mindenkinek ajánlom!” – írta a lemezről a megjelenést követően Nagy Sándor.

- hirdetés -

A zenekar billentyűse, a panamai születésű Danilo Pérez klasszikus tanulmányai után, mint annyi más zenésztársa, a jazz zene fortélyait a Berklee-n sajátította el. Ekkor generációjának legjobbjaival, köztük Terence Blancharddal muzsikált együtt. Tehetségének köszönhetően pályája könnyedén indult, már a korai években Dizzy Gillespie, Jack DeJonette, Lee Konitz, Charlie Haden és hasonló kaliberű zenészóriások mellett játszott. A mára aktivistaként és tanítóként is jelentős munkásságot magáénak tudható Pérez több Grammy-jelöléssel is büszkélkedhet.

A trió basszusfelelőse, John Patitucci élő jazzikon. Pályája során a legnagyobbakat kísérte. Chick Corea, Herbie Hanckock, Wynton Marsalis, Freddie Hubbard, Astrud és Joao Gilberto, Michael és Randy Brecker csak töredéke annak a névsornak, mely megszámlálhatatlan koncert és stúdiómunka során a bőgőst a jazz Olimposzának legmagasabb csúcsára emelte. Ezen formáció különlegessége, hogy a pályáját tízévesen kezdő, kétszeres Grammy-díjas Patitucci most visszatér gyerekkori hangszeréhez, és a bőgő mellett basszusgitárját is kezébe veszi néhány szám erejéig.

A trió ütőse, Brian Blade a Fellowhsip Band néven futó zenekarával robbant be igazán a köztudatba, a ’90-es évek végén. Az énekesként is praktizáló, magát sok különböző stílusban kipróbáló doboszseni az ezredforduló óta kíséri Shortert, miközben olyan nevekkel is együtt dolgozott, mint Joni Mitchell, Bob Dylan és Herbie Hancock, csak néhány nevet említve a mûfaji sokszínûség kedvéért.

A Children Of The Light Trio nem kíván szakítani a shorteri hagyományokkal, de a három összeszokott zenész ebben formációban a már megszokotthoz képest új oldalát mutatja: a kompozíciós-improvzációs technikával szakítva az erőviszonyok itt azonos mértékben oszlanak meg. Jól igazolja ezt az is, hogy a trió mindhármuk szerzeményeit megszólaltatja. Egy, a zenekarral készült interjúban megfogalmazott hasonlatot idézve, zenéjük egy olyan családi vacsorához hasonlít, ahol mindenki egyszerre beszél, ám mégis mindenki szavát érteni. A hasonlat azonban így korántsem teljes, az egyszerre hallható történetek ugyanis nemcsak, hogy érthetőek, de lebilincselően érdekfeszítőek is.

Children Of The Light Trio

2017. október 22. 19.00, BJC

További információ és jegyvásárlás ide kattintva

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X