Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Serkenj fel! Kodályra emlékeznek Ljubljanában

Kodályra emlékeznek Ljubljanában

A Balassi Intézet számos rendezvényt szervez a szlovén fővárosban és országszerte Kodály Zoltán születésének 135. és halálának 50. évfordulójára, amelyek fókuszában az UNESCO által 2016-ban a szellemi kulturális örökség részévé nyilvánított Kodály-módszer népszerűsítése áll.

Megalakul a portugál Kodály Társaság

- hirdetés -

A Kodály-év további részének legfőbb eseményei

A Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola koncertje a ljubljanai Zeneművészeti és Balett Konzervatórium (KGBL) koncerttermében

november 15., Ljubljana; együttműködő partner: Zeneművészeti és Balett Konzervatórium

A Kodály-évben megkezdett együttműködés a középiskolák szakmai tapasztalat- és szakembercseréjét segíti elő, amellett, hogy a koncert természetesen kimagasló művészi értéket is hordoz. A Kodály Zoltánról szóló előadással egybekötött ljubljanai koncertet 2018 februárjában a KGBL budapesti vendégfellépése követi majd, szép például szolgálva a kölcsönös együttműködésre.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Egyházzenei Tanszékének koncertje a slovenj gradeci Árpád-házi Szent Erzsébet plébániatemplomban

november 17., Slovenj Gradec

A magyar szentről elnevezett szlovén templomnak az a nevezetessége, hogy ez volt az első Árpádházi Szent Erzsébetnek szentelt templom. Az 1235-ös szentté avatást követően 1251-ben került sor a templom felszentelésére, amelyet Árpádházi Szent Erzsébet unokatestvére javaslatára neveztek el róla.

Hangtál-fuvola koncert

november 18., Ljubljana; együttműködő partner: Agniyoga jóga központ

Gál Zsuzsanna és Kassai Réka művészek különleges előadása a zenéhez a hagyományostól eltérő megközelítést kínál. Nem pusztán a befogadáson alapszik, hanem a zene aktív erejére épít. A hangtálak finom rezgésszőnyegén lépdelő fuvola puha hangja lágy énekkel párosulva igazi testi és lelki feltöltődést nyújt. A produkció – bár távol-keleti ihletésű – eredeti magyar projekt, amelynek bemutatására a ljubljanai Agniyoga centrumban kerül sor.

Kodály-nap a Balassi Intézetben

december 5., Ljubljana; együttműködő partner: Ljubljanai Egyetem Zeneakadémiája, Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem

A Ljubljanai Egyetem Zeneakadémiája és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem között hosszú évek óta kiváló az együttműködés. A két zeneakadémia idén is közösen ünneplia zene magyar nagyjait Ljubljanában. A tavalyi nagy sikerű Bartók-nap után idén Kodály Zoltán munkásságának szentelnek figyelmet. A közreműködő Dissonance vonósnégyes és a két országból érkező zeneszerző hallgatók felejthetetlen estén tesznek tanúbizonyságot Kodály örökké inspiráló erejéről.

Dóbisz Áron orgonista koncertje

december 13., Szent Miklós Székesegyház, Ljubljana, december 15., Škofja Loka; együttműködő partner: Imago Sloveniae

A fiatal orgonista az Imago Sloveniae fesztivál téli programjában lép fel.

- hirdetés -
- hirdetés -

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.