Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Nyisd ki a füled!

Nyisd ki a füled!

A Budapest Ritmo 2017-ben is a meglepő találkozások, egyszeri csodák és felfedezések fesztiválja lesz. 24 koncert, 29 ország fellépői, szakmai konferencia és egy nyolc koncertből álló showcase-nap várnak a Hangvető és a CAFe Budapest által, idén másodszor bemutatott programsorozaton.

- hirdetés -

A bemelegítő bulin a tavalyi fesztivál egyik legőrültebb zenekara, a Meridian Brothers lépett fel, felkészítve a közönséget a Ritmo-hangulra.

- hirdetés -

A fesztivál, hagyományainak megfelelően, igyekszik összehozni és elsőként bemutatni a legjobb magyar és külföldi előadók közös produkcióit. Már írtunk bővebben Lajkó Félix, együttműködéséről a VOŁOSI-val, és a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band közös projektjéről. Ritkán lehet hallani a magyar világzene egyik meghatározó hangját, Miczura Mónikát, aki most a  Ritmón a tunéziai Jawhar Yallah Bye! projektjében lép fel.  A legendás Transglobal Underground a Fanfara Tiranával alkot robbanékony elegyet, amit csak a Ritmón a sokarcú Harcsa Veronika érzékeny hangja árnyal.

Lakatos Móni és Rostás Mazsi unplugged koncertjén először hallhatjátok Lakatos Mónika hallgató-lemeze, a Romanimo anyagát. Katartikus dalok mutatják meg az oláh cigányok kultúrájának mélyebb oldalát.

Teljesen más élmény lesz a két izraeli együttes, a Shefita és a Malabi Tropical koncertje. Előbbi felszabadult camp és etno-pop, a Malabi pedig a karibi és közel-keleti hangzásból csinál ellenálhatatlan bulizenét. Shefita így üzent rajongóinak:

Ritmo Festival, Budapest 8/10/17

🇭🇺🇭🇺 BUDAPEST HUNGARY 🇭🇺🇭🇺Put your famous Goulash on the stove for me, cause Shefita's coming to Hangveto, Budapest Ritmo and this is why I even agreed to come 😁All the details are here – http://bit.ly/ShefitaBudapestRitmoFestivalIt's gonna be AMAZING!!! 🎉See you there 💋❤️💋

Közzétette: Shefita – 2017. október 1.

Az elmélyültebb zenére vágyóknak az Authentic Light Orchestra fúziós jazzét, Boris Kovač édes-bús vajdasági dallamait ajánljuk, míg a Ponk morva balladái sötétebb árnyalatokat és izgalmas vetítést hoznak a fesztivál programjába. Kiemelkedik Chassol előadása: kép és hang egyszerre mozog az audiovizuális mágus kompozícióiban. Zongora alapú kísérleti jazzt hallhattok elektronikus felhangokkal.

Katalán flamenco Pere Martíneztől és az Aurorától, zimbabwei afro fusion a Mokoomba-tól, bolgár etno-bass és a mezítlábas díva örököse, Lura szerepelnek még a színes programban. A balkáni zenét többek között a KAL képviseli, de nagyot bulizhattok az Äl Jawalára is. Egy újabb élő legenda, az Amparanoia is Budapestre érkezik: Amparo Sanchez zenekara 20 éves jubileumot ünnepel.

A klasszikus koncertek mellett DJ-szettekkel is vár az idei Ritmo. A Makossa & Megablast prezíc és táncoltató afro-house-szal készül, míg H.A.T élőben kevert tánckoktélját izzítja saját gyűjtéseiből: így a közönség marokkói gnawazenészek és brazil adatközlők zenéjére is bulizhat. DJ Akilin electro caribe, salsa és cumbia egyvelegével megmutatja Venezuela ritkán hallott arcát.

Október 5-én a Szimplában lépnek színpadra a Meszecsinka, a Csángálló és az EtnoRom játszik, a térségből hallhatjátok Tomáš Liška kvartettjét, kifinomult etnojazzt játszó az Invisible World-öt, a fiatal Katarína Máliková szlovák népdalokat értelmez újra, a Franolić -Ćulap-Jovanović Trió mediterrán és balkáni dallamokat hoz szájharmonikával és úddal. A Meszecsinka már a fővárosi utazóközönségnek is megmutatta, hogy a világzene helye és ideje az itt és most, hiszen a 47-49-es villamosokon mini-gerillakoncerttel szórakoztatták az utasokat.

A fesztiválprogramot idén is színvonalas konferencia egészíti ki, október 5-én és 6-án. Az előadók és kerekasztalpartnerek kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy a résztvevők globálisan kontextusba tudják helyezni a közép- és kelet-európai nép- és világzenei piacot, képesek legyenek szélesíteni a hazai előadók fellépési potenciálját, illetve komoly szakmai presztízzsel rendelkezzenek.

A Ritmo konferenciáján a színtér szereplői nemezetközi szemszögből vitatják meg az aktuális kérdéseket, kihívásokat, kiemelkedő közép-európai fókusszal. Emellett külön showcase esemény biztosít 6 feltörekvő zenekarnak a szakma és a közönség előtti bemutatkozásra.

A programokkal, a koncertekkel és a jegyekkel kapcsolatos minden információt megtaláltok a fesztivál honlapján. Várunk a Ritmón!

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.