Papageno Radio
- hirdetés -
Inaktív Maestro 2017 Bogányi Tibor: „Szakmailag finnek érzem magam”

Bogányi Tibor: „Szakmailag finnek érzem magam”

Bogányi Tibor ma már Pécs meghatározó személyisége, aki nem akármilyen nyitánnyal indította vezető karmesteri tevékenységét 2011-ben Pécsett, versenyművet írt autókürtökre, amit be is mutattak a 45. Canon Mecsek Rallye alkalmából. A karmestert, a Maestro Solti Karmesterverseny zsűritagját finnországi múltjáról és magyar-osztrák jelenéről kérdeztünk.

- hirdetés -

– Finn vagy magyar karmester?

- hirdetés -

– Életem több mint felét, húsz esztendőt Finnországban töltöttem. Szakmailag abszolút finnek érzem magam.

– Egykor gordonkaművésznek indult. Most milyen a viszonya a hangszerrel?

– Kitűnő. Kéthavonta kinyitom a tokját, ellenőrizni, hogy benne van-e még. Viccet félre téve, a világhírű dirigens, Jurij Szimonov azt mondta, hogy

nem leszek komoly karmester, ha nem dobom félre a hangszerem.

Én azonban szeretném bebizonyítani, hogy létezik a kettő együtt.

2014-ben a Pannon Filharmonikusok Csínyek és árnyak című koncertje csellópárbajjal kezdődött. Vivalditól, aki Bogányi szerint a korszak rockzenésze volt – a g-moll versenyművet adta elő Fenyő László és a karmester, aki ezután tovább vezényelte a zenekart.

– Milyen további tervei vannak a pécsi zenekarral?

– Hogy nemzetközileg befutott együttes legyen. A tizenhatoson belül járunk már, csak gólra kell váltani az akciót. Azt még hozzátenném, kitűnő a stadion is mindehhez.

Fenyő László: „A gokartban vadállattá válok”

– Apropó sport. A golfban és a raliban is topon van.

– A golfot csak nemrégiben kezdtem, az autókat pedig kedvelem, miként a férfiak többsége. Finnországban csak négykerék-meghajtású kocsim volt, egy terepjáró, Pécsett viszont belehabarodtam a sportkocsikba és a limuzinokba.

– Hányadik versenyműve volt az IRC Rallyra született kompozíció?

– Leginkább csak jazzbetéteket improvizálok zongorán és csellón. Zeneszerzőként ez volt a első próbálkozásom.

„Mindenkinek van emléke a karmesterversenyekről”

– A Város napjára Baráti Kristóf hegedűművész magánrepülővel érkezett. Bolzanóból indult, Pogányban szállt le, a pilóta pedig Keselyák Gergely volt. Ilyen extravagáns a nemzetközi hírű zeneművészek élete?

– Én többnyire a közutakon mozgom, évente 50 ezer kilométert vezetek, hiszen közel napi szinten ingázom Bécs és Pécs között. Az utazás az életem része, gyerekkori visszatérő álmom egy afrikai tengerpart, pálmafákkal. A különböző kultúrák, vallások és étkezési szokások hihetetlenül vonzanak. Hozzátenném azt is, ha lazítok, akkor rendkívül bohém vagyok, ám a munkámra a precizitás, a németes alaposság jellemző.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.