Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok JM blog Felhívás minidarabok komponálására

Felhívás minidarabok komponálására

2018. január 6-22. között immáron ötödik alkalommal kerül megrendezésre az idén „Átfordító” tematikus alcímre keresztelt Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál.

- hirdetés -

A rendezvény  tematikája a művészeti ágak, nyelvek, stílusok és korok közti átjárhatóság, és a műsorban számos koncert, zene-színházi előadás és „beavató” foglalkozás is szerepel, amelyeket kerekasztal-beszélgetések, flashmob-ok, kiállításmegnyitók, műhelyfoglalkozásokés filmvetítések kísérnek.

- hirdetés -

A rendezvénynek számos külföldi vendége lesz, közöttük az osztrák Max Brand Ensemble, akikkel közösen a fesztivál ezúttal egy különleges felhívás is közzétesz „Call for Scores:<= 1 min” címen.  A programban olyanzeneszerzők jelentkezését várják, akik egy percnél rövidebb műveket komponálnak, melyek elhangzanaka fesztivál egyik hangversenyén. Feltétel, hogy a darabokban basszbariton ének-szólószerepeljen, melyhez társulhat akár legfeljebb négy további előadót foglalkoztatóhangszeres kíséret is.

Balogh Máté és Tornyai Péter nyerte az UMZF Zeneszerzőverseny első díját

Az így megkomponált minidarabok egy estén hangzanak el Arnold Schönberg 1947-ben íródott Egy varsói menekült c. művének kamaraverziójával. A beküldött alkotások témája akár kapcsolatban is állhat Schönberg művével, de ez nem feltétele a részvételnek. Az előadók az improvizációban is tapasztaltak, így a művek akár improvizációs megoldásokat is tartalmazhatnak.

További információa zeneszerzői felhívásról (Magyarországon vagy Ausztriában élőzeneszerzők részére):

Beküldési határidő: 2017. november 30. Hangszeres összeállítás (egy műben max. 4 hangszer vehet részt): szaxofon / klarinét (egy játékos, a hangszercsaládok tagjai választhatóak) hegedű, brácsa, cselló, nagybőgő/ basszusgitár ill. klasszikus vagy elektronikus gitár ill. zongora. A művek jól olvashatópartitúráit (számítógép vagy kézirat) elektronikus (office@inoek.at) vagy postai úton INÖK, Ölzeltgasse 4/5, 1030 Wien kell eljuttatni. A partitúrákon minden esetben fel kell tüntetni a szerzőnevét és elérhetőségét. Magyar nyelvű tájékoztatás: atlatszohangfesztival@gmail.com

A zeneszerzői felhívás mellett a fesztivál Horváth Bálint DEAC No.3, 4. című művét is bemutatja, hiszen ő a 2017-es UMZF zeneszerzőverseny – a két kurátor, Gryllus Samu és Horváth Balázs által létrehozott – Átlátszó Hang különdíjasa. Horváth Bálint művét a szerzőés a THReNSeMBLe előadásában a fesztivál nyitónapján (2018. január 6.) a hallgathatja meg a közönség a Zeneakadémia Solti-termében.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.