Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Oroszlánkörmök Várallyay Petra: „Improvizatívan játszani a saját zenémet”

Várallyay Petra: „Improvizatívan játszani a saját zenémet”

Várallyay Petra a fiatal generáció legígéretesebb zenészeinek egyike. A legnagyobb hazai jazzművészek egyszerre tanárai a Zeneakadémián, alkotótársai a stúdióban és kamarapartnerei a koncerttermekben. 2014-ben alapított progresszív fúziós jazz formációja bejutott a november közepén zajló Nagyszebeni Nemzetközi Jazzverseny döntőjébe. Előadó-művészetről, zeneszerzésről, improvizációról kérdeztük őt.

2015-ben felvételt nyert a Zeneakadémia jazztanszakára, ahol jazz-zeneszerzést tanul Oláh Kálmánnál és Binder Károlynál, valamint klasszikus hegedű tanulmányokat folytat Környei Zsófi a osztályában.

- hirdetés -

– Hogy kerültél kapcsolatba a zenével?

- hirdetés -

– Miután heten vagyunk testvérek, és mindenki zenél, én ötödik gyerekként egy olyan környezetbe születtem bele, ahol mindig zene vett körül.

Idősebb testvéreim mindenféle hangszereken játszottak, de senki sem hegedült, ezért négyévesen kitaláltam, hogy én azt szeretnék. Már a zeneiskolai évek kezdetén nagyon szerettem színpadon lenni, együtt zenélni és improvizálni.

Várallyay Petra fotó: Várallyay Nóra

– Több hangszeren, különböző műfajokban zenélsz. Hogyan lehet ezeket összeegyeztetni?

– A hangszerek esetében ez egyre nagyobb kihívás, a műfaji sokszínűséget viszont abszolút nem korlátként élem meg. Keresem a kapcsolódási pontokat a különböző területek között, és próbálok egyre több irányból közeledni a zenéhez. Szeretek elmélyülni abban, ami éppen foglalkoztat, még ha ez néha gátolja is, hogy mindig mindenhol maximálisan teljesítsek.

2016-ban ő lett a Magyar Zeneszerzők Egyesülete által alapított Orszáczky-díj kitüntetettje, 2017-ben Junior Artisjus-díjat kapott és bekerült a La Femme 50 tehetséges magyar fiatal mentorprogramba.

Mostanában főként hegedülök, készülnek új caprice-ok is, ilyenkor képes vagyok napokat bent tölteni a kedvenc gyakorlótermeimben. Rengeteget kísérletezgetek hangszínekkel, technikákkal, dallamokkal, nagyon fontos, hogy saját magam számára is mindig találjak valami újdonságot, ami inspirál.

– Hogyan határoznád meg a saját művészetedet?

– A zenéim nagy része improvizációból születik, emiatt a darabok egy spontán, ösztönös világban kavarognak, és nem feltétlenül válik ketté, hogy mi a megírt, és mi az, ami a színpadon születik. Ezért is jöttem jazz-zeneszerzés szakra, mert itt a zenélésnek olyan területei kapcsolódnak össze, amelyek számomra együtt fontosak.

Nincs is felszabadítóbb érzés, mint improvizatív módon játszani a saját zenémet.

Minden alkalommal új lehetőségek nyílnak meg és a darabok az éppen aktuális lelkiállapotomnak megfelelően szólalnak meg.

– Néhány éve jazztriót alapítottál, amivel most a Nagyszebeni Jazzfesztiválon is részt vesztek.

– Nagyon régóta szerettem volna egy formációt, ahol a saját darabjaimat játsszuk, és hatalmasakat improvizálunk. Mikor megismertem az erre tökéletesen alkalmas embereket, elég hamar eldöntöttük, hogy együtt fogunk zenélni. Azóta is nagyon szeretek velük dolgozni, egyszerre biztonságérzet és állandó inspiráció. Nagy öröm számunkra, hogy bekerültünk a Nagyszebeni Jazzverseny döntőjébe, ahol idén egy rendkívül sokszínű és nívós mezőny részesei lehetünk.

A beszélgetés óta Várallyay Petra triója a legjobb hangszeres előadónak járó díjat hozta el a nagyszebeni fesztviálról.

Ilyenkor mindig izgalmas belehallgatni, hogy milyen zenék születnek szerte a világban, megismerkedni a többi zenekarral, és új közönségnek játszani. Ez egy igazi fesztiválélmény éjszakába nyúló jam sessionökkel, sok érdekes zenével és zenésszel.

Várallyay Petra Trió fotó: Várallyay Nóra

– Mikor fordultál a zeneszerzés felé?

– Már gyerekkoromban születtek darabocskák különböző hangszerekre, amiket büszkén mutogattam mindenkinek, aki arra járt. De ezt sosem vettem igazán komolyan, szabad és naiv játék volt, miközben a hegedülésen volt a hangsúly. Amikor elkezdtem jazzel foglalkozni, sok minden tudatosult, a zeneelméleti tudásomat muszáj volt összekapcsolni az addig szabad improvizációval. Ez rögtön meg is ölte a varázst, de idővel átlendültem a kritikus ponton, és egy másik dimenzióban találtam magam új terekkel, új ötletekkel. Ebben a triózás például rengeteget segített, meg az is, hogy elmélyülten tudok azzal foglalkozni, ami érdekel.

2014-ben Berta Zalán basszusgitárossal és Szikora Balázs dobossal együtt alakította meg a Várallyay Petra Triót, amelyben hegedül, zongorázik és énekel.

– A verseny mellett lemezfelvételek és koncertek is várnak rád. Hol találkozhatunk veled a közeljövőben?

– Tavasszal diplomázom a Zeneakadémián, de az ezt megelőző időszak is izgalmas lesz. A verseny után vesszük fel Deadline Haze című lemezünket, ami valójában az első közös albumunk a trióval. A Jazzationnek is készül most egy új darab, amit nővéremmel, Katussal írunk, és szintén lemezre kerül majd az eddigi közös szerzeményeinkkel együtt. Budapesten legközelebb november 24-én játszunk a trióval, utána pedig december 7-én lesz egy kifejezettem fiataloknak szóló interaktív koncertünk a Müpában.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!