Papageno Radio
Címlap Botvay Károly: „Át kell adnom a helyet a fiataloknak"

Botvay Károly: „Át kell adnom a helyet a fiataloknak”

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Botvay Károly Kossuth- és Liszt-díjas csellóművész, a Liszt Ferenc Zeneakadémia tanára 1932. december 29-én született Sopronban.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerzett gordonka diplomát Friss Antal és Banda Ede tanítványaként. 1957-től 1994-ig a Magyar Állami Operaház tagja, 1963-tól pedig szólócsellistája. 1957-től 1977-ig a Bartók Vonósnégyes tagja.

…1977-et írtunk, amikor is hirtelen nagyot fordult velem a világ, és azt kell mondanom, hogy nem feltétlenül jó irányba. 1957 óta voltam a Bartók Vonósnégyes tagja, amivel éppen egy sikeres nyugat-európai turnéról érkeztünk haza, és már adtuk is volna a következő koncertünket a Zeneakadémián az éppen aktuális Mozart-sorozatban, de mialatt külföldön tartózkodtunk, sok miden megváltozott. Arra lettem figyelmes, hogy a koncertet hirdető plakátokon a saját posztomon nem az én nevem áll…

1977-től a Budapesti Vonósok alapító művészeti vezetője. 1978-tól 1983-ig az Aldeburgh Vonóstrió, 1979-től 1982-ig a Végh Vonósnégyes tagja. 1983-től 1992-ig a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagjaként és szólamvezetőjeként tevékenykedett.

1985-től 2005-ig az Új Budapest Vonósnégyes tagja volt. 1987 és 1991 között az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar szólamvezetői körét töltötte be.

…néhány éve kissé távolabbról, a pódium széléről figyelem a Budapesti Vonósok mindennapi munkáját, hiszen úgy döntöttem, hogy át kell adnom a helyet fiataloknak, de a hangszert nem tettem le. Professor Emeritusként tanítok a Zeneakadémián, és az alapítástól fogva részt veszek a Tatai Nemzetközi Zenei Mesterkurzuson, amit egykori zeneakadémiai évfolyamtársam, Schiffer Ervin brácsaművész alapított, és ma már az ő nevét viseli. A főként külföldi fiatal hegedűsök, brácsások, csellisták és zongoristák azért érkeznek ide, hogy egyéni, illetve csoportos kamarazenei feladatokban vegyenek részt, és azokat a zárókoncertek alkalmával bemutassák. A csellisták közül leginkább a magyar fiatalokat szoktam Tatára invitálni…

Idén ünnepli fennállásának 40. évfordulóját a Budapesti Vonósok Kamarazenekar, amelynek tiszteletére egy új, jubileumi lemezzel jelentkezett az együttes.

1994-ben a Budapesti Vonósokkal elsőként, önerőből megalapította Fertőd-Eszterházán a Budapesti Vonósok Haydn Fesztiválját, melynek nyomán további Haydn Fesztiválok alakultak.

Botvay Károly 1965-ben a Liszt-díjat (a Bartók Vonósnégyessel), 1970-ben a Kossuth-díjat kapta meg (szintén a Bartók Vonósnégyes tagjaként). Munkásságáért 1986-ban a Bartók Vonósnégyes tagjaként, 2001-ben pedig a Budapesti Vonósok alapító művészeti vezetőjeként a Bartók-Pásztory-díjat vehette át. 1997-ben Liszt-díjat kapott (az Új Budapest Vonósnégyes művészeti vezetőjeként), 2007-ben pedig neki ítélték a Magyar Tudományos Akadémia Művészeti Díját (a Bartók Vonósnégyes művészeti vezetőjeként).

Nagyon sok olyan emlékem van itthon és a nagyvilágban, amit szinte azonnal az első helyre tudnék tenni, de most, hogy itt a Zeneakadémia közelében beszélgetünk, és éppen rálátok Solti György szobrára, a vele való első találkozásunk jut eszembe. Amikor felkerültem Budapestre, ő már messze járt, így soha nem gondoltam, hogy valaha személyesen is köszönthetem, de egy alkalommal, amikor az Egyesült Államokból repültünk Svájcba a vonósnégyessel egy kétemeletes Jumbo Jeten, odajött hozzám a légiutas-kísérő, és azt mondta, tudja, hogy magyarok vagyunk, és van számunkra egy meglepetése…

* A Botvay Károllyal készült interjú teljes terjedelmében ide kattintva olvasható.

* A Budapesti Vonósok fennállásának 40. évfordulója kapcsán készített videó beszélgetést az Óbudai Anziksz bocsájtotta rendelkezésünkre!

* (Via bmc; óbudai anziksz)

Előző cikkKapcsolódások
Következő cikkA Lulu vajon mi?

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X