Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Már érkeznek a zeneszerzők pályaművei a Bartók Világverseny és Fesztiválra

Már érkeznek a zeneszerzők pályaművei a Bartók Világverseny és Fesztiválra

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Zeneszerzők megmérettetésével folytatódik a Bartók Világverseny és Fesztivál 2018-ban a Zeneakadémián. A versenyre 40 év alatti komponisták jelentkezhetnek a világ bármely tájáról, szóló zongorára írott műveikkel. A győztes alkotások november 25-én a Díjkiosztó Gálakoncerten hangoznak fel először, és e művek közül kerülnek majd ki a kötelező darabok a Bartók Világverseny következő hangszeres fordulójában, az ifjú zongoraművészek versenyén 2019-ben.

A Világverseny sajátossága, hogy a Bartók életmű legjellemzőbb vonulataira: a zongorára, a hegedűre és a kamarazenére, valamint a zeneszerzésre épülve teljesedik ki. A hangszeres seregszemle zenetudományi szimpóziummal és a nagyközönséget is megszólító változatos programokkal egészül ki egész hetes fesztivállá. A hangszeres versenyek közötti években a Zeneakadémia zeneszerzőversenyt rendez, a nyertes művek közül kerülnek ki a következő év versenydarabjai.  A 2018-as, zeneszerzői fordulóra augusztus 31-ig lehet jelentkezni új, szóló zongorára írt művekkel, amelyekben a művészek muzikalitásukról és magas szintű technikájukról tehetnek tanúbizonyságot.

- hirdetés -

A Bartók Világverseny és Fesztivál a hegedűsök versenyével kezdődött 2017-ben, Bartók Béla születésének 135. évfordulóján.

Olyan versenyfolyamot hoztunk létre, amely sokoldalúan rajzolja meg Bartók Béla géniuszát, miközben nevét a világ számára is egyértelműen Magyarországhoz, a Zeneakadémiához köti. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy olyan külföldi zsűritagokat, zeneszerzőket nyertünk meg ügyünknek, akik nemzetközi rangjuk, életművük által a világ élvonalába tartoznak

– hangsúlyozta Fekete Gyula zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorhelyettese, a Magyar Zeneszerzők Egyesületének elnökségi tagja, a verseny idei fordulójának művészeti vezetője.

A rangos zsűri tagjai Fekete Gyula mellett Thomas Adès, Grawemeyer-díjas brit zeneszerző, Chaya Chernowin izraeli zeneszerzőnő, és Unsuk Chin koreai születésű, Németországban élő zeneszerzőnő. Andrej Korobejnyikov ifjú orosz zongoraművész szintén részt vesz a zsűri munkájában. A verseny összdíjazása 10.000 euró.

Francia győzelem a Bartók Világversenyen

A győztes alkotásokat a november 25-én rendezendő Díjkiosztó Gálakoncerten három kiváló magyar zongoraművész, a rendkívüli tehetségként számon tartott Balázs János, Fülei Balázs, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kamarazene Tanszékének vezetője és Várjon Dénes Liszt-díjas zongoraművész tolmácsolja.

A részletes versenykiírás, a jelentkezési lap és további információ itt érhető el

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X