Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Budapesti Nyári Fesztivál Díjnyertes békebeli romantikus komédia a Városmajorban

Díjnyertes békebeli romantikus komédia a Városmajorban

A közönségzsűri díját kapta szombaton a Pécsi Országos Színházi Találkozón László Miklós 1936-ban írt Illatszertár című vígjátéka a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház előadásában. A legelfogulatlanabb „zsűri” elismerését kiérdemlő előadást a budapesti nézők is megtekinthetik június 20-án a Városmajori Szabadtéri Színpadon, ahol ugyancsak versenyez a darab a nemrég lezárult kőszínházi szezon legjobb produkciói közül hatot felsorakoztató Színházi Szemlén.

- hirdetés -

László Miklós „békebeli” romantikus komédiája igazi örökzöld, ráadásul egyike azon kevés magyar vígjátéknak, amely a határokon túl is sikert sikerre halmoz, népszerűsége lassan száz éve töretlen a nemzetközi porondon is. A félreértéseken alapuló, érzelmes és mulatságos történet számtalan feldolgozást ért meg, a Párizsban is sikerrel játszott Magazin au coin de la rue-től, a Tom Hanks és Meg Ryan fémjelezte A szerelem hálójában szerelmi párviadaláig. A karácsony előtti nosztalgikus történetben egy drogéria agyonhajszolt alkalmazottai keresik a párjukat, és helyüket az életben, sok más magányos, elfoglalt emberhez hasonlóan – egy ismeretlen, sosem látott partnernek küldött levelek útján… De mi történik akkor, ha a vágyott igazi mégsem az Óperenciás tenger túlpartján él, hanem nagyon is mellettünk, akár a közvetlen közelünkben, olyannyira, hogy eleinte azt hisszük, el sem bírjuk viselni?

- hirdetés -

Illatszertár – fotó: Móricz Zsigmond Színház

László Miklós különös finomsággal megrajzolt karakterei bölcs, ellenállhatatlan humora, a szerelem (és az emberi természet) megannyi árnyalatát felvonultató érzékeny ábrázolásmód, a darab egy kristály áttetszőségét idéző struktúrája mind hozzájárulnak ahhoz, hogy újra és újra felfedezzük magunknak Asztalos úr és Balázs kisasszony magával ragadó és elgondolkodtató történetét életről, önmagunkról, szerelmeinkről és csalódásainkról.

A nyíregyházi előadás rendezője, Mohácsi János egy interjúban így ajánlotta a nézők figyelmében a megújított darabot: „Az Illatszertárban nem történnek látványos tragédiák, apróbbak azonban igen, ezeket viszont nem akarom elmondani, legyen az előadás titka. Bár nagy »átíróként« tartanak számon…, de én a darabot szeretem szolgálni. Nincs olyan alkotás, amibe ne nyúlnék bele, ideértve a sajátjaimat is, ha újra terítékre kerülnek… Szerintem maga a szerző is örülne a változtatásoknak.”

Illatszertár – fotó: Móricz Zsigmond Színház

A Pécsi Országos Színházi találkozón az előadás megkapta a közönségzsűri díját, a színészzsűri pedig az Illatszertár tulajdonosát játszó Horváth László Attilát alakítását ismerte el.

Az előadás június 20-án látható a Városmajori Szabadtéri Színpadon. További információ és jegyvásárlás itt

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.