Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Japán győzelem a Flesch Károly Nemzetközi Hegedűversenyen

Japán győzelem a Flesch Károly Nemzetközi Hegedűversenyen

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Június 3-10. között Mosonmagyaróváron rendezték a 13. Flesch Károly Nemzetközi Hegedűversenyt. A döntőben a zsűri döntése alapján Nagao Haruka, az Operaház zenekarának koncertmestere bizonyult a legjobbnak, és kapta a 4000 euróval járó első díjat. A brit Louisa Staples és a kínai Feng Eryu 2-2 ezer eurós megosztott második díjat vehetett át, míg a harmadik, 1500 euróval járó helyezést az osztrák Julia Turnovsky szerezte meg.

A döntőbe jutott versenyzők Feng Eryu (Kína), Nagao Haruka (Japán), Luoisa Staples (Nagy-Britannia) és Julia Turnovsky (Ausztria) Beethoven, Brahms, Mendelssohn, Csajkovszkij, Glazunov és Sibelius versenyművei közül választhattak. A Perényi Eszter vezette nemzetközi zsűri tagjai (Ábrahám Márta, Jurgis Dvarionas, František Novotny és Michael Vaiman) a japán Nagao Harukának ítélték az első díjat.

A június 10-i gálakoncert műsorán Brahms, Csajkovszkij és Glazunov hegedűversenyei hangzanak el a díjnyertesek előadásában, a Kovács László vezette Savaria Szimfonikus Zenekar közreműködésével.
- hirdetés -

A tizenkilencedik század második és a huszadik század első fele sok kiváló zenésszel ajándékozta meg a zeneszerető közönséget. Közülük is kiemelkedik Flesch Károly, aki 1873-ban, Mosonban született és 1944-ben Luzernben halt meg. A magyar zenei élet nem nagyon tartotta számon. Annak ellenére, hogy zenei munkássága a világ sok országára kiterjedt, élete végéig magyarnak, mosoninak tartotta magát. Hegedű játékával bejárta a nagy koncert termeket. Az utókor számára pedagógiai munkáságával vált világhírűvé. Nagyszerű művészek kerültek ki iskolájából. Max Rostal, Varga Tibor, Thoman Mária és nem utolsó sorban Mosonmagyaróváron is koncertező Ida Hendel.

Az azóta nemzetközivé vált Országos Flesch Károly Hegedűversenyt 1985 júniusában rendezték meg először.

(Via fleschviolincompetition.com)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X