Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Művészetek Völgye Kortárs képek a lakókocsiban és falvédők az udvaron

Kortárs képek a lakókocsiban és falvédők az udvaron

Lehetetlen felsorolni minden kiállítást, ami a Művészetek Völgyének látogatóit várja: titkos kis szoba, templom, galéria, lakókocsi, szabad tér egyaránt kiállítótérré válik, ahol fókuszba kerülnek a helytörténeti kincsek, de mellettük a kortárs képzőművészet is kiemelt szerepet kap.

Helytörténet

- hirdetés -

Hogy a Völgyben ne csupán látogatónak érezzük magunkat, érdemes a helytörténeti gyűjteményekkel kezdeni a látogatást. A kapolcsi Falumalom különtermében a kapolcsi malmok történetébe pillanthatunk be régi fotókon és írásos emlékeken keresztül, az Iskolagalériában átélhetjük az egykori kapolcsi iskola hangulatát. A falu életében mindig jelentős helyet foglalt el a kovácsműhely, és a közösség megbecsült tagja volt a kovácsmester.

- hirdetés -

Kiállítás a Művészetek Völgyében

Ebbe az időszakba nyújt bepillantást a 18. századi lakóház- és kovácsműhely-múzeum, ami ma a Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet tulajdona. Itt minden nap kovács tart egész napos bemutatót, bevezetve a kicsiket és nagyokat a tűz és a fém varázslatos világába.

A részletes programokért keresse különszámunkat.

A Böbike udvar nosztalgiázásra hív: öltözékek, használati tárgyak az 1950-60-70-80-as évekből, rengeteg bakelitlemez, folyóirat, könyv, konyhai falvédők, filmplakátok várják az érdeklődőket Böbike rongylányainak felügyeletével.

Taliándörögdön a helytörténeti ismeretek bővítését a Kincsesházban tehetik meg. Talabér Gyula többszörösen díjazott fotós volt, akinek korai halála egy ígéretes pályát tört ketté. A családi hagyatékból előkerült fotókon Balatonfüred és környéke egy ma már kevésbé ismert, a világháború után újjáéledő mindennapjai bontakoznak ki.

Vigántpetenden a népi vallásosság tárgyi környezetét, a plébánia és egyház kegyeleti, liturgikus tárgyait, a templom arcait helyi amatőr fotósok mutatják meg, de lesz falvédőkiállítás, és bemutatkozik Zsámbok, Vigántpetend testvértelepülése is.

Találkozás az alkotókkal

Egy-egy műalkotásról a legautentikusabban az alkotók tudnak beszélni. Kádár Ferenc erdélyi magyar származású művész munkái díszítik majd a Győriványi házat és kerti kápolnáját, amelyeket ráadásul a művész által ismerhetnek meg a látogatók. A Manó udvar varázslatos világ: a BubutimArt színpompás Manói – Bubutimár Éva keramikus művész alkotásai – a Tó partján várnak szintén az alkotókkal és bodzaszörppel. Szintén a kerámiák sokszínű, inspiratív világába enged betekintést az Etno Liget udvarának bemutatója: az ősi és időtlen formák, stílusok edényei nőnek ki a földből, ahonnan maga az alapanyag, az agyag származik.

Kapolcsi Galéria

A Red Pillar összművészeti performasz három fiatal művész közreműködésével, naponta változó kiegészítő programokkal. Gyárfás Miklós grafikusművész képe egy titkos világba kalauzolja el a látogatókat. Az álmok és a valóság összefonódik, a realitás és az utópia vékony mezsgyéjén találjuk magunkat. A vizuális élményeket Kemény Zsófi költő, író Tolvaj című novellája gazdagítja, amelyet Gyárfás Miklós műve ihletett. Ehhez csatlakozva Sági Bálint és Bencs Dániel graffitiművészek háttéralkotásaikkal nyitják meg a Gyárfás Miklós által behatárolt teret.

Kortársak és az ismeretlen félmúlt

Szokatlan helyszín egy kiállításra egy lakókocsi? Igen, de a Völgyben ez is lehetséges: rendhagyó környezetben kortárs képzőművészek munkái találkoznak, Bukta Imre, efZámbó István, feLugossy László, drMáriás és Weiler Péter alkotásai két keréken, egy cabrio lakókocsi falai között láthatók.

Az Artpool Művészetkutató Központ különleges tárlattal érkezik, amely bemutatja Halász Péter „Hatalom Pénz Hírnév Szépség Szeretet” című 1994-es újságszínház sorozatát
(színházmozi, újságcikk- és szövegkönyv-kiállítás), Halász Péter Kassák Színházának dokumentumait Galántai György balatonboglári kápolnaműterméből 1973-ból;, valamint az 1984-es Magyarország tiéd lehet / Nemzetközi Magyarország című betiltott kiállítást a Kassák Színházhoz is kötődő III/III-as besúgó szemével, ráadásul mindezt az  újságszínházra reflektáló „hangdíszletek” között.

Minden kiállítás július 20. és 29. között, minden nap 10 és 18 óra között tart nyitva, kivéve, ahol másképp van feltüntetve. A kiállítások teljes listája itt böngészhető végig.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.