Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok A hét kortárs zeneműve Madarász Iván: Concerto FLA

Madarász Iván: Concerto FLA

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A kompozíció kettős megrendelésre született. Bálint János, a nemzetközi hírű fuvolaművész kérte, hogy írjak számára egy olyan versenyművet, amelyben virtuóz készségeinek a megmutatására is alkalmas zenei matéria van. A kompozíciót Szeged városa rendelte meg. A darab kéziratát is a szegedi Somogyi Könyvtár őrzi.

A darab a Papageno.fm műsorán is hallható.

- hirdetés -

A mű megkomponálásakor az a gondolat foglalkoztatott, hogy a kortárs zene viszonylag kevés olyan darabot teremtett, amelyben az egyenletes lüktetés dominál. A populárisabb zene viszont alapvetően használja ezt,

hiszen a pulzálás, a ritmikus lüktetés életünk minden pillanatában meghatározó jelenség, akár biológiai létünk szintjén is. Ezt a ritmikus pulzációt akartam megjeleníteni a kompozícióban.

A vonós hangszerek – a szokásos hangkeltési módszereken túl – különböző ütős effektusokat használnak: a húrokat és a hangszer testét tenyérrel vagy ujjakkal, illetve a vonó fájával ütik. A partitúra ezenkívül a hangszerjátékosok számára többféle – teljes talppal, vagy leszorított sarokkal végrehajtott – dobogást is előír. A szólóhangszer, a fuvola is használ ütés-szerű effektusokat: a fuvola billentyűire, az úgynevezett klapnikra történő ráütéssel.

A rovat támogatója az:  

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X