Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Mindenki rájuk kíváncsi

Mindenki rájuk kíváncsi

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Művészetek Völgyében a Színház- és Filmművészeti Egyetem Taliándörögdön egy különleges játszóhelyen, az SZFE Globe-ban várja az érdeklődőket a hagyományoknak megfelelően idén is prózai, zenés és bábos színházi produkcióikat láthat a közönség, különlegességként pedig a Ruben Brandt, a gyűjtő című animációs film premier előtti vetítésére kerül sor.

„Minden kezdet merész” – szól a helyszín mottója, és a fiatal művészek itt látható előadásaikkal, vizsgáikkal, koncertjeikkel ezt tökéletesen bizonyítják. Izgalmas, formabontó, a klasszikusokat a megszokott olvasatból kibillentő, új nézői alapállást igénylő, friss szemléletű produkciók várják a nézőket, akik ellátogatnak Taliándörögdre. Spilák Klárával, a program ötletgazdájával és szervezőjével beszélgettünk.

- hirdetés -

– Hogyan került az SZFE a Völgybe?

– Harmadik alkalommal lépnek fel a Művészetek Völgyében az SZFE hallgatói, és második éve helyszínünk a Globe. Azt gondoltuk, fontos, hogy az ország egyik legnagyobb hagyományú és legjelentősebb összművészeti fesztiválján megmutatkozzon egy olyan sokarcú egyetem, mint az SZFE. Amikor megkerestük Oszkó-Jakab Natáliát az ötlettel, nagyon nyitott volt. Ráadásul velünk egyidőben érkezett a Nemzeti Színház is, és tavaly óta szomszédok vagyunk Taliándörögdön. Ennek az az előnye, hogy egymást erősítjük, a színház iránt érdeklődők egy helyen találják meg az előadásokat.

– Miért épp Globe a játszóhely neve?

– A név magyarázata egyszerű: gyakorlatilag úgy néz ki kívül-belül, mint a londoni Globe, még erkélye is van. Nagyon hálásak vagyunk azért, hogy a Völgy szervezői ezt a csodálatos építményt megszerezték nekünk, és a rendelkezésünkre bocsátják. Egészen különleges az atmoszférája, körülbelül 120 néző fér be, és megvan az az előnye, hogy akár esőben is játszhatunk, mert a játék- és a nézőtér is fedett.

Helené – fotó: SZFE

– Hogyan állt össze a program, mik voltak a fő szempontok?

– Az egyetemen a prózai szak mellett zenés, bábos és fizikai színházi szak is van, szerettük volna, ha minél több színész- és rendezőhallgató munkáját megismerhetik a Völgy látogatói. És természetesen figyelembe vettük azt, hogy ez egy fesztivál, és igyekeztünk hangulatukban ide illő produkciókat válogatni. Nem csupán egy-egy osztály mutatkozik be, mint Pelsőczy Réka és Rába Roland, Börcsök Enikő és Zsótér Sándor, Novák Eszter és Selmeczi György, Fullajtár Andrea és Zsámbéki Gábor növendékei, hanem különböző osztályok és évfolyamok hallgatói „szabadcsapatainak” kezdeményezéséből született előadások is szerepelnek a programban. Ezek az önálló munkák az egyetem keretein belül jöttek létre, mint Az éjszaka a nappal anyja vagy a Kóborlásaink, de olyan is van, hogy az SZFE-n kívül születnek meg, mint a FAQ Színház Izland-Magyarország című előadása, vagy a Beszélő levelek „különkiadása”. Mivel családok is érkeznek a Művészetek Völgyébe, nekik is szerettünk volna programot kínálni: a Vitéz László menyecskét keres vizsgaelőadásként született meg egy éve, azóta önálló életre kelt.

Vitéz László menyecskét keres

– Mi a tapasztalat, kik nézik az előadásokat: a tudatosan ezt a helyszínt választók, vagy a véletlenül idetévedők vannak többségben?

– Az Ódry Színpad különleges színfolt Budapest színházi térképén is, akik a mi előadásainkra jönnek a Vas utcába, sosem véletlenül tévednek arra. Itt a Völgyben részben más a helyzet, mert többségében vannak azok a nézők, akik színházkedvelők, de nem budapestiek, így a hallgatóinkkal csak itt találkoznak. De elterjedt a hírünk, tavaly többször tapasztaltuk, hogy a 120 sorszám nem volt elég egy-egy előadásra. Mintha mindenki ránk lett volna kíváncsi, ami nagyon jó érzés volt.

– Az SZFE Globe vendégül látja a kaposvári színészhallgatókat is. Miért?

– A Cserhalmi-osztály egyik vizsgaelőadását, a Carmina Buranát hívtuk meg. Egyrészt azért, mert remek előadás, másrészt fontosnak tartjuk a közös jelenlétet. Ez egy gesztus, amivel erősíteni kívánjuk a szakma egységét.

– Van filmes képzés az egyetemen. Ezért került ide a Ruben Brandt, a gyűjtő premier előtti vetítése?

– Közvetlen kapcsolat nem volt ennél a filmnél az egyetem és a film között, a producerek kerestek meg bennünket az ötlettel. Boldogan mondtunk igent, bár akkor még csak a történetet ismertük és néhány kockát láttunk belőle. Most, a film ismeretében egyáltalán nem kétséges, hogy valami egészen különlegeset fognak látni azok, akik eljönnek.

Az SZFE Globe programjai

A legfiatalabb előadók még csak másodévesek, ők Hegymegi Máté rendezésében egy varázslatos mítoszt mutatnak meg Pápua Új-Guineából, valamint Ödön von Horváth keserűen mulatságos, olykor groteszk és mai áthallásokkal teli szerelmi történetét, a Kasimir és Karolinét játsszák el. Egy zenés színházi rendező szakos hallgató, Tárnoki Márk a végzős prózai osztállyal készítette el a Félelem és fogcsikort. Brecht drámája „műfaja” szerint: zenés nyomorgás a Harmadik Birodalomban. A 2019-ben végzős prózai színészek egy szkeccsekből álló, improvizációs kurzus alapján született előadást mutatnak be, amelynek címe 1089 (színház az orrod hegyén), a velük párhuzamos zenés színészek egy fekete humorú darabot, Martin McDonagh Alhangyáját viszik el a taliándörögdi Globe-ba.

Több évfolyamból áll össze Az éjszaka a nappal anyja csapata és a Pink Mojos nevű, definíciójuk szerint csajozós rockot játszó zenekar.

A fiatal művészek játszanak majd versekkel: kedvenc klasszikus és kortárs költeményeiket adják elő bizonyítékul arra, ez a műfaj igenis releváns és érdekes tud lenni (Kóborlásaink), sőt ezek a szövegek a zene által új értelmet nyerhetnek. És elővesznek leveleket is, amelyeket ismert emberek, művészek írtak (Beszélő levelek).

Családi programnak kiváló Barna Zsombor Vitéz László-előadása, és idén is lesz beavató színház, amelynek alapanyaga ezúttal egy kevésbé ismert, de annál érdekesebb Euripidész-dráma. Tudjuk, hogy Helené szerelméért rombolták le a görögök Tróját, és pusztult el sok ezer görög harcos. De mi van akkor, ha Helené soha nem is járt Trójában – teszi fel a kérdést ez a görög dráma –, hanem hűségesen vár férjére, Menelaoszra? Szokol Judit rendezése erre próbál választ találni.

A részletekért keresd a Papageno különszámát!

A Völgyben a budapesti színészhallgatók vendégül látják a kaposváriakat, akik a Carmina Buranát mutatják be Blaskó Borbála rendezésében. Akiket érdekel a kaposvári munka, a logikus egyeztetésnek köszönhetően a Nemzeti Színház helyszínére átsétálva az egyetemisták Salemi boszorkányok című előadását is megnézheti.

Milorad Krstić felnőtteknek készült animációs filmje, a Ruben Brandt, a gyűjtő csak novemberben kerül moziba, de az akció-thrillert a SZFE helyszínén már július 21-én este megnézhetik az érdeklődők. A történet szerint különös rablássorozat rázza meg a világ leghíresebb múzeumait: egy rejtélyes bűnbanda egymás után szerzi meg a legértékesebb képeket. Hiába minden óvintézkedés, semmi sem akadályozhatja meg a Gyűjtőt (Kamarás Iván) és csapatát az újabb festmények ellopásában, a rendőrség pedig tehetetlen. Csupán Kowalski (Makranczi Zalán), a washingtoni magánnyomozó veszi észre, hogy mi a közös az ellopott műtárgyakban, de veszélybe kerül az élete, amikor beleszeret a rablóbanda femme fatale-jába, Mimibe (Hámori Gabriella). A pánikba esett biztosítótársaságok százmillió dollár jutalmat ajánlanak a nyomravezetőnek, ezt hallva pedig az alvilág is bekapcsolódik a macska-egér játékba, mindent elsöprő lavinát indítva el…

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X