Papageno Radio
Blogok A hét kortárs zeneműve Dobri Dániel: States of Matter

Dobri Dániel: States of Matter

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

States of Matter (Halmazállapot-változások) című hegedű-cselló-zongora triómban többféle kompozíciós technika keveredik. Az aleatórikus lejegyzésmód a hagyományos notációval, a hangszíneken alapuló matéria a hagyományos tematikus zenei anyaggal vegyül, időnként egymástól élesen elkülönülve jelöli ki a mű formai határait.

A zenemű a Papageno.fm műsorán is hallható.


A 3 tételben az egymástól merőben eltérő zenei karakterek a különböző fizikai halmazállapotokat (folyékony, gáz, szilárd) festik le zeneileg, a közöttük történő átalakulás pedig az aleatória, az irányított véletlen kompozíciós technikájával történik. Ezáltal mennek végbe zeneileg a halmazállapot változások, így pl. a fagyás, az olvadás, a párolgás, vagy a szublimáció.

Olyan ez, mint egy nagy átalakító, vagy turmixgép, amibe bekerül egy bizonyos tulajdonságokkal bíró anyag, ezután elemeire bomlik, majd az elemek új minőséggé állnak össze.

A darabbal 2018-ban elnyertem a Reconnections – a Jerusalem Academy of Music and Dance és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem közös pályázatának díját, így izraeli és magyar zenészek közreműködésével bemutatták azt a Zeneakadémia Solti György Kamaratermében.

A videófelvételen közreműködnek: Talia Herzlich – hegedű, Varga István – cselló, Anna Kavalerova – zongora

A rovat támogatója az:  

Promóció

X
X