Papageno Radio
Blogok Kataliszt Az utolsó magyar polihisztor villája

Az utolsó magyar polihisztor villája

Fonyód, Báthori utca 5.

A bélatelepi vasútállomástól a 7-es úton továbbhaladva Balatonfenyves felé, majd a Báthori utcába letérve áll a Bacsák–villa.

Tulajdonosa, a matuzsálemi életkort megért Bacsák György (1870–1970) volt az utolsó magyar polihisztorok egyike: jogtanácsos, festőművész, csillagász, geológus, régész, a földtudományok akadémiai doktora. Sokoldalú személyiségéről itt olvashatunk egy rövid, ám kiváló összefoglalót.

Bacsák György Erdő szélén festménye – forrás: axioart.com

Bacsák György az 1920-as években telepedett le a Balaton déli partján, s itt élt, Fonyód–Bélatelepen, éppen szemben Badacsony bazaltorgonáival. Villáját maga tervezte saját igényei szerint. Fonyód régészeti emlékeinek első számú kutatója, megmentője és szenvedélyes feltárója volt.

Úgy is segítette Fonyód és Bélatelep életének alakítását, hogy villájába rendszeresen meghívott festőket, írókat, zenészeket. Ismeretségben állt a nyarait hosszú évtizedeken át itteni villájában töltő Huszka Jenővel, akivel családi kapcsolatba is került: fia, Bacsák János lett Huszka egyik lányának, Lilinek a férje.

Több nyarat töltött a Bacsák-villában Kacsóh Pongrác, aki 1920-ban még egy dalt is írt itt házigazdája kislányának, Hannának.

A villa jelenleg is a Bacsák család tulajdonában van.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!