Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Esterházy Joseph Haydn: „Azt mondják, ez eddigi legjobb művem“

Joseph Haydn: „Azt mondják, ez eddigi legjobb művem“

Joseph Haydn utolsó Eszterházán írott operáját, az Armidát láthatjuk koncertszerű feldolgozásban egy remek fiatal énekegyüttes előadásában, az Esterházy kastély Haydn termében. A rég elfeledett, elbűvölő darab a Haydn Filharmónia közreműködésével hangzik el szeptember 14-én.

Az Armida volt Haydn utolsó Eszterházán bemutatott operája. Igen meleg fogadtatásban részesült, Eszterházán és Kismartonban összesen ötvennégy alkalommal került színre.

- hirdetés -

Kelet és Nyugat, iszlám és kereszténység, szaracénok és keresztes lovagok egymás ellen: a háború alatt játszódik a végzetes szerelmi történet, amelyet Torquato Tasso mesél el 1575-ben elkészült, A megszabadított Jeruzsálem című híres eposzában. Armida, a varázslónő azt a feladatot kapja, hogy Rinaldot, a legvakmerőbb keresztes lovagot mágikus erejével sebezhetetlenné tegye. Ez sikerül is neki – de közben beleszeret ellenségébe.

Azt mondják, ez eddigi legjobb művem

- hirdetés -

– írja büszkén Haydn néhány nappal az 1784-es premier után, utolsó, Eszterházán írott operájáról, melynek librettóját ez alkalommal is Franz Xaver Girzick fordította németre. A feltartózhatatlan drámai sodrás érdekében Haydn taps nélkül fűzi egymásba a tételeket. Az áriák sokkal hosszabbak, patetikusabbak és díszítettebbek, mint a korábbi Haydn-operák esetében. A második felvonás második képe egy hosszabb, közel fél órás összefüggő zenei részlet recitativo nélkül, ami sok tekintetben egyedülálló jelenség a korszakban.

Indul a Haydn Vonósnégyes Fesztivál!

A zenekar ötletgazdag hangutánzó dallamokkal varázsol el, az énekesi bravúr a figurák karakterének érzékletes bemutatását szolgálja az előadásban. A férfi főhős, Rinaldo szerepében Julian Pregardien, a fiatal német tenor hallható, akit a Salzburgi Ünnepi Játékokon Strauss Salome-jában ünnepelt a nagyközönség. Az előadást Enrico Onofri vezényli.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!