Papageno Radio
Blogok CAFe Budapest Köztéri fotóinstalláció idézi meg a világ legismertebb fotóriporterét

Köztéri fotóinstalláció idézi meg a világ legismertebb fotóriporterét

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az ötödik éve működő Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ különleges szabadtéri installációval emlékezik 105 éve született névadójára, a világ legismertebb fotóriporterére.

Nyughatatlan, kalandvágyó, soha, semmi kihívás elől ki nem térő szellemét, vagányságát Magyarországról hozta. 1931-ben hagyta el szülőhazáját. Fentieken kívül szinte semmit más nem volt a poggyászában. A szállítókonténerben bemutatott installáció a magyar származású világpolgár, Robert Capa (született Friedmann Endre) életművét és személyiségét idézi meg, többek között az 1948-as magyarországi látogatása idején készült fotográfiákkal, hanggal, levelekkel és könyvekkel.

Spanyolországban védetté nyilvánítottak egy Robert Capa által lefotózott épületet

1948-ban hat hetet töltött Magyarországon, fényképezte a háború tépázta országot és rögzítette a kommunista befolyás egyre nyilvánvalóbb jeleit. Ekkoriban folytak az első 3 éves terv előírta munkálatok. Berlini, majd párizsi barátja Markos György kísérte. Fényképezett a Ganz Hajógyárban, megörökítette az első rizsaratást Békésben, a romjaiból éledő Budapestet.

Az elutazásom előtti napon elmentem, hogy kiváltsam a kiutazó vízumot. A külföldiekkel foglalkozó őrmester nagyon alaposan áttanulmányozta az útlevelemet. Miután beütötte a kilépő vízumot, megkérdezte, hogy melyik iskolába jártam. Megneveztem a budapesti gimnáziumot, ő pedig elsorolta a tanáraimat és megmondta melyik évben érettségiztem. Ő is abba az iskolába járt, két évvel utánam végzett. Visszaadta az útlevelemet és így szólt: Ha két évvel később születik, a maga tehetségével vagy már nem lenne életben, vagy legalábbis miniszteri titkár lenne. Így azonban csupán egy zavarosfejű nyugati liberális. Ez a történelmi materializmus.

A történet a Holiday Magazinban jelent meg egy évvel később, a Beszélgetés Budapesten című írásban.

A spanyol polgárháborúban, a második világháborúban, Kínában, Vietnamban készült háborús riportfotóival Robert Capa végleg beírta nevét a világ fotótörténetébe. „Ha nem elég jók a képeid, az az oka, hogy nem vagy elég közel.” – kiváltképp ez a híres mondata tette őt legendás személyiséggé. Thai Binh-ben tévedett. Túl közel ment.

Az installáció megtekinthető október 5. és 21. között.

A CAFe Budapest programjairól itt olvashat bővebben!

Promóció

X
X