Papageno Radio
Blogok CAFe Budapest Mécs Anna kapta a Margó-díjat

Mécs Anna kapta a Margó-díjat

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Negyedik alkalommal adták át a legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat. Félmillió forintot, angol nyelvű próbafordítást, kiemelt média- és kereskedelmi támogatást kap a győztes. 

Az első Margó-díjat Totth Benedek nyerte a Holtverseny című regényével, másodjára Milbacher Róbert bizonyult a legjobbnak a Szűz Mária jegyesével, harmadjára pedig Szöllősi Mátyás kapta meg az elismerést Váltóáram című könyvéért. Azóta mindegyik szerzőnek megjelent a második kötete.

A Margó-díjról döntő zsűri tagjai idén Nagy Kata, a József Attila Kör elnöke, Czinki Ferenc, a Szépírók Társasága alelnöke, Antal Nikolett, a Fiatal Írók Szövetsége társelnöke, Dian Viktória KKM-Publishing Hungary program képviseletében, valamint Valuska László, a Margó Irodalmi Fesztivál főszervezője voltak.

A tíz jelölt: 

Csepelyi Adrienn: Belemenés – Futball és egyéb társművészetek
Csutak Gabi: Csendélet sárkánnyal
Donáth Mirjam: Mások álma
Frank Márton: Páratlanok 1. – A világ peremén
Fekete Judit: Az őrület határán – Kálmán Lili munkanélküli naplója
Hargitai Miklós: És bocsásd meg vétkeinket
Juhász Tibor: Salgó blues
Mécs Anna: Gyerekzár
Mezei Márk: Utolsó szombat
Zágoni Balázs: Fekete fény 1. – A Gömb

A könyv ajánlója szerint amilyen hitelesen, szórakoztatóan, minden modorosságtól mentesen beszélnek a Csajok vagy a Broad City című sorozatokban a késő húszas, korai harmincas nők kérdéseiről, úgy képes megszólalni Mécs Anna is novelláiban, miközben korosztálya egzisztenciális kérdéseit bontja rétegeire, kapcsolódjon a családhoz, a párkapcsolathoz, az önmegvalósításhoz vagy a melóhoz. Mécs Anna lendületesen és izgalmasan ír nagyapáról, Tinder-kapcsolatról, rákról, szívásról, szexről vagy autóvezetésről. Egyéni hang, magabiztos sztiló a kötet 24 novellájában, ami a sok nézőponttól függetlenül Mécs Anna coming-of-age történetévé válik.

A Scolar honlapján található életrajz szerint Mécs Anna 1988-ban született. Matematika-magyar tanári mesterszakon végzett az ELTE-n. Foglalkozott tudományos újságírással, jelenleg kreatív szövegíróként dolgozik. 2015-ben jelent meg első komolyabb irodalmi publikációja az ÉS-ben, azóta több helyen publikált. Egyszer, iskolás korában elfelejtett bukfencezni – egy egész nyáron át próbálta újra megtanulni, sikerült. Mindemellett bekerült az 50 tehetséges magyar fiatal programba, és előadott a TEDxYouth rendezvényen is.

Promóció

Stream és színház

X
X