Papageno Radio
Papagenda Jótékony ünnepi hét

Jótékony ünnepi hét

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Ünnepelünk, mert ismét megszólal a Zeneakadémia orgonája, és emlékezünk, mert 62 éve zajlottak a szabadság reményét keltő, majd megtorlásba forduló események. Bemutatkoznak fiatal tehetségek, megismerkedhetünk máshol már befutott, de számunkra az újdonság erejével ható művészekkel, és természetesen régi ismerősöket is köszönhetünk.

Orgonaavatás

50 év után szólalhat meg újra a Zeneakadémia eredeti orgonája – Videó

2018 őszén újra teljes pompájában csodálhatjuk a Zeneakadémia újjáépített orgonáját, amely a szecessziós épülettel egyidős, 1907-ben készült. A Zeneakadémia 2010-ben döntött az eredeti orgona rekonstrukciója mellett, az avatóünnepségre Liszt Ferenc születésnapján kerül sor. Az estén négy orgonás művet hallhat a közönség – a hangszerek királynőjét hol zenekar, hol pedig énekkar kíséri. A hangversenyen egy kortárs mű is elhangzik: a híres orgonista-zeneszerző, Szathmáry Zsigmond erre az alkalomra szimfonikus orgonaversenyt írt. Az újjáépített orgonát az ünnepélyes orgonaavató koncerten Ruppert István, Szabó Balázs, Pálúr János és Fassang László szólaltatják meg október 22-én.

Emlékezés a forradalomra

Anima Musicae Kamarazenekar fotó: Orbán Gellért

Október 23-án Mozart Requiemje csendül fel a ciszterci Szent Imre-templomban olyan közreműködőkkel, mint Darázs Renáta, Nagy Bernadett, Megyesi Zoltán, Cser Krisztián, az Ars Nova Sacra Kórus, az Anima Musicae Kamarazenekar. A karmester Csányi Tamás lesz.

A Vigadó Dísztermében a MÁV Szimfonikus Zenekar és Tommy Vig emlékezik az 1956-os forradalomra. Az október 27-i est első felében a Budapest 1956 hallható, amelyben Tommy Vig személyes élményeit mondja el zenében, a műsor második részében kerül sor a Concerto for Orchestra ősbemutatójára.

Mindkét koncert ingyenes, utóbbi regisztrációköteles.

Régi ismerősök és új találkozások

Jan Garbarek

A hét izgalmas jazzcsemegéket kínál.

24-én egy igazi világsztár érkezik a MOMKultba, aki nem először játszik magyar közönségnek: Jan Garbarek szaxofonjátéka félreismerhetetlen védjegyévé vált. Számtalan lemezbemutató, koncert a világ legjelentősebb koncerttermeiben, Keith Jarrett-vel vagy a Hilliard Ensemble-lal közös munkái teszik játékát egyedülállóvá.

Október 24-én és 25-én az Opus Jazz Clubban két együttes lép fel. A Balkumba Tribe története 2014-ben kezdődött, amikor Lucian Nagy zeneszerző és fafúvós virtuóz kezdeményezésére megalakult a formáció. Számos stílusból merítő zenéjüket izgalmas és eredeti hangzásvilág jellemzi. Egyéni kompozícióikban a sokszínű stíluskombinációk harmonikus egységet alkotnak, így jól megférnek egymás mellett a balkáni, közel-keleti és indo-afrikai dallamok is. A Romániában született, számos díjjal és nemzetközi elismeréssel rendelkező klarinét- és szaxofonjátékos, zeneszerző Alex Simu gyermekkora óta foglalkozik a zenével. 22 évesen, nemzetközi zenei karrier vágyától hajtva Hollandiába költözött, de tanult New Yorkban is. Legutóbbi lemezének főszereplője Bukarest, az album pedig a gazdag multikulturális örökséggel rendelkező város jelenét tükrözi, miközben a múltból is merít és a jövőbe is bepillantást enged.

Segítsünk a Nyilas Misiknek!

Ábrahám Márta és együttese, az Ábrahám Consort október 25-én jótékonysági koncertet ad a Nyilas Misi Ösztöndíjprogram támogatására. A program mottója: „a tehetség kincs”. Az ösztöndíj abban segíti a fiatalokat, hogy szűkös anyagi körülményeik miatt ne maradjanak le a lehetőségekről, hanem különórákat, versenyre nevezési díjakat fizethessenek be vagy eszközöket, felszereléseket, ruházatot vásároljanak. A koncert helyszíne a Dunamelléki Református Egyházkerület díszterme.

Egy monumentális oratórium Mendelssohntól: Éliás

Purcell Kórus és Orfeo Zenekar

Amikor 1829-ben, Lipcsében a húszéves Mendelssohn egy zenetörténeti jelentőségű előadáson felébresztette százéves álmából Bach Máté-passióját, ezzel nemcsak a Bach-reneszánszt, de a régizenei mozgalmat is elindította. Indokolt tehát, hogy az ő nagy oratóriumait is historikus tolmácsolásban hallgassuk a Vashegyi György vezette Orfeo Zenekartól és Purcell Kórustól október 26-án a Müpában. Az Éliást, az akkor már régóta formálódó darabot 1846-ban mutatták be a Birminghami Fesztiválon, amely egy jótékony megrendeléssel segítette az oratórium megszületését. Az ószövetségi próféta alakját és küzdelmes-konfliktusgazdag sorsát példázatszerűen bemutató mű számos formai jegyében a nagy barokk oratóriumok ihlető hatásáról tanúskodik. Zenéje azonban a romantika első nagy hullámának méltó képviselője, és a műnek sok újszerű vonása is akad – ilyen például a nyitányt megelőző bariton-recitativo. 

Zenebeszéd és 20 magyar népdal

Horti Lilla – forrás: Zeneakadémia

Október 27-én a Magyar Rádió Márványtermében két tehetséges fiatal művész, Horti Lilla és Balog József tolmácsolásában csendülnek fel a dalok, amelyek egy 1929-ben komponált sorozat darabjai. Az első füzetbe jobbára régi stílusú parlando népdalok kerültek Szomorú nóták címmel, a másodikban a feszes ritmusú Táncdalok találhatók. A harmadik füzetben hét vegyes stílusú dallamot dolgozott fel Bartók, a negyedik füzet pedig új stílusú népdalokat foglal össze.

Promóció

Stream és színház

X
X