Papageno Radio
Blogok CAFe Budapest Nézze meg, hol készült a Groupama Arénát őrző Fradi-sas!

Nézze meg, hol készült a Groupama Arénát őrző Fradi-sas!

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Fekete, piros és fehér. Ez a három szín határozza meg Szőke Gábor Miklós birodalmát. A bemutatóteremből, műhelyből és raktárépületekből álló, 6.000 négyzetméter alapterületű komplexum szinte egy egész utcát elfoglal a Weiss Manfréd által alapított Csepel Művek területén, ami a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében most először megnyílik az érdeklődők előtt. Mi is ott jártunk.

A mostani indusztriális-infernális hipszter-tér előtt gördeszkapálya is működött a stúdió helyén. Még korábban pedig bronzzal dolgoztak itt. Innen az utca neve: Bronzöntő. Ami azt illeti, jelenleg Szőke Gábor Miklós is bronzzal dolgozik, most először. Izgalmas kísérlet ez számára, de a készülő mű részleteiről nem árulhat el nekünk többet. Az viszont látszik, hogy

amint a szoboranyagot, a munkakörnyezetet is alakítja maga körül.

Számára az alkotófolyamat része ez is. Négy éve, Budaörsről költözött ide, mert az ottani műhelyét kinőtte. Birodalma, ez a rendhagyó kortárs művészeti létesítmény idén először nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében. Tárlatvezetésekkel és gyermekfoglalkozásokkal várják az érdeklődőket hétvégén, október 14-án pedig egy „békebeli brunch”-on is részt vehetnek azok, akik újragondolt, korabeli ételek fogyasztásával is emlékeznének Csepel hőskorára.

Vörös Csepel és lécrinocérosz Szőke Gábor Miklós műtermében – a szerző felvétele.

Szőke Gábor Miklós a hazai kortárs képzőművészet szerte a világon ismert alakja. Készített medvét a moszkvai Gorkij-parkba, repülő pulit Washingtonba, hópárduca a siófoki sportcsarnok előtt, acélsólyma az amerikai futballcsapat, Atlanta Falcons arénája mellett áll, a felvidéki Somorjára pedig egy hatalmas lószobrot alkotott. Legismertebb munkája talán mégis a Groupama Arénát őrző Fradi-sas.

A CAFe Budapest további programjairól ide kattintva olvashat!

Bronzöntő utcai bemutatótermét két hatalmas dobermann-szobor őrzi. Tíz éve, Dante nevű kutyájáról mintázta az alakjukat, azóta a léckutyák Szőke magánmitológiájának legfontosabb letéteményeseivé nőttek. Ehhez mára hozzátartoznak a bemutatóteremben látható gramofonok és farönkkanapék, oldtimerek és fémtorták, olajos hordók és írógépek. De az emeleten vörös fényekkel meglőtt fenevadak is. Szőke Gábor Miklós bestiárium-műtermében olyan érzése van az embernek, mintha a New York-i Factory született volna újjá a csepeli rengetegben.

Füst, gramofon és dizájnbútorok – a szerző felvétele

Odabent kellemes szalonzene szól és a régi gyártelepet bemutató slide show fut a falon. Vérpiros Csepel motorkerékpárt és tűzokádó rinocéroszt is látni. Utóbbi Szőke Gábor Miklós egyik első lécszobra, még egyetemista korában készítette, előbbit nemrégiben, születésnapjára kapta.

Négy éve ablak nélkül, üresen állt még ez a csarnok, ma már impozáns az enteriőr. Tavaly az Év Design Irodája díjat is elnyerték, pedig akkor – Szőke állítása szerint – még kész sem volt még a tér egészen.

Mostanra viszont nemcsak munkára inspirál, hanem szabadidős rendezvényeknek is tökéletes helyszínt biztosít. Erről meggyőződhetnek, akik hétvégén a Dante XXI-et választják.

Hogy miért ez az esemény neve?

Dante, a mindenhonnan figyelő embléma-dobermann már világos. A XXI pedig a kerületre és az évszázadra is utal. De annak dacára, hogy teljesen kortárs, a múltat sem dobta el ez a hely. Szőke ipari elemekből, ipari technika felhasználásával épít plasztikákat. Szobrászok, mérnökök, statikusok és hegesztők tartoznak a teamjéhez, velük együtt, az ő tervei alapján és irányításával hozzák létre a műveket. Passzolnak a Weiss Manfrédba.

Óriáapolip a Bronzöntő utca bejáratánál – a szerző felvétele.

Fölöttünk iszonyú méretű daru. Az atlantaiak sólymát rakták össze a segítségével. Egy bálnával és egy cápával is találkozunk a térben, a tavalyi, vízes világbajnokság kabalaállataival. Az utca elején pedig az ugyanoda készült, hatalmas polip várja a sorsát. Hamarosan fővárosi köztérre kerül, de megeshet, hogy Szőke Gábor Miklós műhelyéből a tengerentúlra is átúsznak majd újabb fémkolosszusok.

Promóció

X
X