Papageno Radio
Címlap Boldoczki Gábor is szerepel a 85 éves Krzystof Pendereckit ünneplő fesztiválon

Boldoczki Gábor is szerepel a 85 éves Krzystof Pendereckit ünneplő fesztiválon

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Boldoczki Gábor magyar Liszt- és Junior Prima-díjas trombitaművész is szerepel azon a nyolcnapos komolyzenei fesztiválon, amelyet Varsóban tartanak november 16-tól a 85. születésnapját ünneplő világhírű lengyel zeneszerző, Krzysztof Penderecki tiszteletére.

A lengyel kormányfő-helyettes, kulturális és örökségvédelmi miniszter, Piotr Gliński védnökségével szervezett rendezvénysorozaton tíz hangverseny – hét nagyzenekari műsor és három kamarakoncert – hangzik el, külföldről is érkező neves művészek előadásában.

A 85 éves mester jelenleg is új darabon dolgozik:

Krzysztof Penderecki attól fél, nem képes befejezni legújabb operáját

Az élő klasszikusnak számító Penderecki életművét áttekintő fesztivál műsorát a mester felesége és menedzsere, Elżbieta Penderecka állította össze. A zeneszerző születésnapján, november 23-án a varsói Nemzeti Operában a Sinfonia Varsovia zenekar, valamint a lengyel Nemzeti Filharmónia és a lengyel Nemzeti Opera összevont kórusai lépnek fel Penderecki vezényletével, hegedűszólót Anne-Sophie Mutter, a világszerte elismert osztrák művésznő ad elő.

A Sinfonia Varsovia együttesét a közelmúltban a hazai közönség is hallhatta:

Andrej Borejko: „Tallinn nekünk a nyugatot jelentette”

A hangversenyen felcsendül többek között Penderecki Dies Illa nevű oratóriuma, amelynek 2014-es brüsszeli bemutatóján a világ különféle országaiból érkezett 28 kórus szólalt fel.

Krzysztof Penderecki 1933-ban született, a 60-as években az akkor formálódó lengyel avantgárd zeneszerzői iskola egyik képviselőjévé vált. Világhírűvé az 1959-ben komponált, Hirosima áldozatai emlékezetére írt, atonális zeneműve tette. A 70-es évektől visszatért a tonális zenéhez. Szimfonikus művek, oratóriumok mellett a mester operát és filmzenét is alkotott, a világ legjobb zenekarait vezénylő karmesternek és neves pedagógusnak is számít.

Amint azt Boldoczki Gábor közölte, ő a Penderecki által 2015-ben számára komponált trombitaversenyét és Joseph Haydn trombitaversenyét Penderecki kadenciáival adja elő. A műsor szerint Boldoczki november 22-én a varsói Nemzeti Filharmóniában lép fel.

Promóció

Stream és színház

X
X