Papageno Radio
Blogok Baltikum Elhunyt Eimuntas Nekrošius

Elhunyt Eimuntas Nekrošius

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

65 éves korában elhunyt Eimuntas Nekrošius, egyik legjelentősebb kortárs litván rendező, a Meno Fortas társulat alapítója és művészeti vezetője. Akinek az elmúlt két évben két előadását is láthattunk a Nemzeti Színházban.

Nekrošius egy kis litván faluban született 1952-ben. 18 éves koráig tanyán élt földműves családjával, majd ezt követően a Vilniusi Állami Konzervatóriumba jelentkezett, és egy év elvégzése után a moszkvai Állami Színházművészeti Főiskola rendező szakára nyert felvételt A. Goncsarov osztályába.

Rendezőként először a Kaunas-i Drámai Színházban mutatkozott be, később a vilniusi Állami Ifjúsági Színházban dolgozott. Ebben az időszakban formálódott ki sajátos, metaforikus színházi nyelvezete, mely leginkább a későbbi, Csehov és Shakespeare művei alapján készült legfontosabb előadásainak védjegye lett.

Az 1997-ben rendezett korszakos jelentőségű Hamlet előadása után egy évvel megalapította a Meno Fortas (Művészet Erődje) társulatot, mely 2000-ben az Európai Színházi Unió tagja lett. Nekrošius számos nemzetközi színházi díjat kapott: Othello című darabjáért Arany Maszk díjat nyert, a Legjobb külföldi előadás kategóriában, rendezőként pedig Sztanyiszlavszkij-díjjal jutalmazták. 2002-től számos operát is rendezett a többi között Firenzében, a milánói Scalában, a moszkvai Bolsoj Színházban vagy a Litván Nemzeti Operaházban.

Legfontosabb kitüntetései: a Litván SzSzK Állami díja (1983), a Szovjetunió Állami díja (1987), az Orosz Föderáció Állami díja (1999), az „Új európai színházi realitás” díj (1991). 1992-ben pedig az Európai Színházi Unió a legjobb európai rendezőnek választotta.

Idén tavasszal a  Horvát Nemzeti Színház társulatával készített Ivanov-rendezését láthattuk a Nemzeti Színházban a MITEM vendégeként, tavaly pedig Kafka Az éhezőművész című filozofikus művéből készült, aszketikus minimalista vízióját mutatták be a Madách Nemzetküzi Színházi Találkozón. Eimuntas Nekrošius 65 éves volt.

(Via tech2.org, nemzetiszinhaz.hu)

Promóció

X
X