Papageno Radio
Címlap Megjelent Pátkai Rozina Taladim című albuma

Megjelent Pátkai Rozina Taladim című albuma

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Mivel az ELTE-n magyar szakot is végzett, nem véletlen, hogy Pátkai Rozina az irodalom és a versek felé fordult egy ideje. Két éve indult MINKA nevű projekjében akusztikus és elektronikus zenei környezetbe helyezi a klasszikus és kortárs költők verseit. Azonban mindenképp szeretett volna egy olyan lemezt is, amelyen nem csak magyar versek szerepelnek, és minden mű eredeti nyelven szólal meg. Ez a Taladim.

„Egyre több vers került a kezem ügyébe és nagy örömömre még két fantasztikus zenész csatlakozott a triónkhoz, amelyben az ugyancsak kísérletező attitűddel rendelkező Ávéd János kortárs zeneszerző, a Montreux-i Gitárverseny különdíját is elnyert jazz-szaxofonossal és Ifj. Tóth István gitárművészel dolgozom együtt” – említette Pátkai Rozina az új album történetét felidézve.

A magyar klasszikus zenei élet egyik legismertebb előadója, Rohmann Ditta csellóművész és mára a nemzetközi jazz zenei színtéren is elismert Dés András közreműködésével készült el a Taladim című lemez zenei anyaga, kezdetben egy 2018-as Müpa-beli koncertre. A dalokat Pátkai Rozina szerezte és Fenyvesi Márton hangszerelte, aki egyben az új lemez producere is, ahogy Rozina összes eddigi albumának.

Pátkai Rozina: Taladim

Az öt művész tehát a koncertet követően rögzítette a dalokat lemez és live session videó-sorozat formájában, amelyek közt a T.S. Eliot versére írt Song című dalon kívül már a Sea Song és a Lorelei című dal is megtalálható.

Pátkai Rozina, az olasz gyökerekkel rendelkező magyar énekesnő pályáját klasszikus énekléssel kezdte, majd elsősorban örökzöld brazil bossa nova dalok hazai előadójaként vált ismertté.

Az elmúlt években számos alkalommal meglepte közönségét elektronikus zenei kísérleteivel, később pedig rajzaival, kollázsaival és fotóival keltett feltűnést. 2016-ban elindított Minka nevű projektje az elektronikus zene és a magyar költészet találkozása, újdonság a versmegzenésítés színterén.

Promóció

Stream és színház

X
X