Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Mióta emelgetik a lábaikat a balerinák?

Mióta emelgetik a lábaikat a balerinák?

A spárga rendben van. De tegye a szívére a kezét most minden olvasó: hát nem lenyűgöző és hihetetlen az, amikor egy balerina akár 180 fokig, a füle mellé emeli fel a lábát? Az a könnyedség, az a hajlékonyság, az a lazaság, az a virtuozitás!

- hirdetés -

Nem volt ez mindig így: hosszú ideig a csípő fölé, 90 fokon túl emelt láb abszolút tiltottnak számított. A balerinák körében a vulgaritás volt az ok, a férfi táncosok esetében pedig azt, aki képes volt erre, a nőiesség, következésképp a homoszexualitás vádjával illették.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
A világhírű balettiskola, amit a sóhivatal finanszírozott

Ráadásul a 19. század végi, 20. század eleji balerinák testalkata egészen más volt, mint ma, a hosszú lábat a cirkuszban, mulatóban dolgozó táncosnőknél igényelték (gondoljunk csak az artistaszámokra vagy épp a kánkánra).

fotó: Erin Baiano / Vail Dance Festival

Mindemellett a praktikus oldalról se feledkezzünk meg: minél rövidebb a táncruha, annál könnyebb és annál látványosabb a lábemelés. A politika is hatással volt rá – különösen a francia és az orosz forradalom után -, de leginkább a nőképet illető társadalmi változásokkal egyetemben változott az emelt láb magasságának megítélése is.

(Via Dance Magazine)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.