Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Budapesti Tavaszi Fesztivál A balkáni térség áll az idei Pont Fesztivál fókuszában

A balkáni térség áll az idei Pont Fesztivál fókuszában

Harmadszor rendezik meg a Pont Fesztivált a Várkert Bazárban a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében. Az esemény központjában április 12-től 14-ig a balkáni térség áll. 

- hirdetés -

A Pont Fesztivált megálmodó Hangvető és a Budapesti Tavaszi Fesztivál célja, hogy az UNESCO szellemi kulturális örökségeinek listájáról válogatva bemutassa a világ egy-egy izgalmas szeletét koncertekkel, kézműves programokkal, filmvetítéssel és kiállításokkal.

- hirdetés -

A Várnegyedben április 12-én megjelennek a busók, a felvezetőhöz kapcsolódva pedig a következő nappali programok során is nagy szerep jut a télűző alakoskodás hagyományainak: lesz kiállítás medvebőrbe bújt hegyi emberekről és kifejezetten a busójárásról. Aki szeretne, busóálarcot is készíthet a Várkert Bazárban.

Ide kapcsolódik:
Még ma is élnek télbúcsúztató-alakoskodó népszokásaink - Galéria

A zenei kínálat keretében a polifonikus énekhagyományokat felvonultató sorozat idei főszereplője az Albanian Iso-Polyphonic Choir lesz, utánuk Herczku Ágnes, Bognár Szilvia, Nikola Parov és zenésztársaik különleges hangszerekkel, eddig nem látott bolgár fókuszú műsorral mutatják be a Balkán zenei világát.

Herczku Ágnes és Nikola Parov – forrás: BTF

A fesztivál számos ingyenes programmal várja a családokat. A gyerekek alkothatnak árnyszínház-bábot, kipróbálhatják, milyen a bolgár szőnyegszövés, hímezhetnek, díszíthetnek tojást és mézeskalácsot, hallgathatják a balkán meséit, tanulhatnak dobolni és kólót táncolni. Gryllus Vilmos a tavaszt köszönti, a Hangoló Zeneterápia programján a gyerekek mondókákkal, hangszerekkel, énekkel és tánccal válnak részeseivé a mesének.

Vasárnap Balogh Kálmán cimbalomművész az általa válogatott zenekarral ismerteti a világ szellemi kulturális örökségei között nyilvántartott két román hagyományt, a dojnát és a kalusárt. Ez utóbbi beavatási rítust, a virtuóz táncot a Fitos Dezső Társulat mutatja be.

Budapesti Tavaszi Fesztivál teljes programja itt böngészhető.

A BTF programjaival foglalkozó tematikus blogunkat itt olvashatják.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!