Papageno Radio
Címlap Hogyan gondolkodik a jelmezekről egy tervező és egy kritikus?

Hogyan gondolkodik a jelmezekről egy tervező és egy kritikus?

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Színikritikusok díjával elismert alkotók abszolút rekordere, Szakács Györgyi jelmeztervező és Gabnai Katalin kritikus lesznek a Kritikusdíj 40 sorozat következő meghívottjai. A beszélgetést, amely április 24-én 17 órakor kezdődik a Három Hollóban, Kovács Bálint kritikus vezeti.

Bár építészmérnökként végzett, világ életében a ruhatervezés vonzotta, amivel még kislányként, édesanyja Váci utcai divatszalonjával jegyezte el magát. Szakács Györgyi 1975 óta tervez jelmezeket, azóta négyszáznál több színházi előadáshoz álmodott meg ruhákat, de olyan filmeket is ő jegyzett jelmeztervezőként, mint A napfény íze, a Sorstalanság vagy a Napszállta. Jászai Mari- és Kossuth-díjas, a Színikritikusok díját 14 alkalommal nyerte el, amivel abszolút rekorder a díj történetében. Gyűjt anyagokat, ruhákat, amelyeket nem ritkán színpadi, filmes munkáiban is felhasznál. „Az a szép a jelmeztervezésben, hogy mindig lehet tanulni, mindig kell tanulni, és mindig újabb és újabb felfedezéseket tesz az ember; ez a szépsége. A nehézsége a létrehozás, az nagyon nehéz” – nyilatkozta egy alkalommal.

Gabnai Katalin tanít és ír. Drámapedagógusok generációit indította el a pályán, Drámajátékok című könyve több kiadásban is megjelent, Színházas könyve színházbarátoknak szól, de azok is haszonnal forgathatják, akik színházi előadás létrehozásával próbálkoznak; különleges érzékenységű színikritikái pedig mintegy harminc éve jelennek meg.

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal díjazza a magyar színházi élet kiemelkedő teljesítményeit. A kritikusdíj-átadó gálára szeptember 22-én kerül sor a Katona József Színházban, a nagyközönség számára is nyitott gála rendezője Markó Róbert.

Promóció

X
X