Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap A jövőbe tekint az Orientale Lumen sorozat - Bubnó Tamást kérdeztük

A jövőbe tekint az Orientale Lumen sorozat – Bubnó Tamást kérdeztük

2011 decemberében hangzott el az első Orientale Lumen koncert a Szent István-bazilikában. 2012-ben még három követte – ez adta ki az első évadot, s bebizonyosodott, hogy van értelme a folytatásnak – fogalmaz Bubnó Tamás.

- hirdetés -

Megjelentek az első „nagyágyúk” Nyesztyerenko, Karantzi, Keyrouz, Sebestyén Márta, s úgy tűnt, hogy az emberek kezdenek kérdezősködni, a hogyan továbbról…  A hatodik sorozat után templomot váltottunk akusztikai megfontolásból – ez is fényesen beigazolódott döntés volt: Pest legősibb temploma fölött dalolunk. 2019-ben pedig úgy gondoltuk, hogy szerintünk jobb, ha nem 3, hanem 9 Orientale Lumen koncertre látogathatnak el az érdeklődők egy évadban. Elmentünk Debrecenbe, Győrbe, Miskolcra és Nyíregyházára is. Két éve live streamben hallgatható az Orientale a Facebook-oldalunk segítségével, figyelmeztettek is, hogy ezzel a saját közönségünktől fosztjuk meg magunkat. Nos a Belvárosi Fő-plébániatemplom a live stream dacára minden alkalommal megtelik közönséggel.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
A Gramofon toplistáján a Szent Efrém Férfikar új lemeze

Néha az ember emocionális, néha racionális. Én szeretek mindkettő lenni, és úgy látom, hogy a Szent Efrém Férfikar többi tagja is. A szívünk mondatta velünk, hogy tripláznunk kell, s nem mondom, hogy nem voltak kételyeink, félelmeink, de visszagondolva, egyértelműen racionális döntést hoztunk.

Ide kapcsolódik:
A magyar népzene teremtett szakrális flow-élményt a Szent Efrém Férfikar koncertjén - Videó

A kilenc koncertből álló sorozatot 2020-ra is meghirdettük, amely immár a bizánci kereszténység zenéjének nemzetközi rangú eseménye, s nagy örömmel készülünk arra, hogy a határainkon túl is rendszeres koncerteket adhassunk. Amíg azonban irracionálisnak tűnik, hogy  a világ összes templomában egyszerre énekeljük kedvenc zenéinket oly sokra tartott vendégeinkkel, addig örömmel ajánljuk válogatás lemezünket, amit a Bartók Rádió hangmérnökeinek és a BMC Recordsnak köszönhetően már minden érdeklődő hazavihet. Szubjektív válogatás ez, az évadok legszebb pillanataiból, abból, ami nekünk a legkedvesebb.

Orientale Lumen I

Négy különleges hangulatú est tanúbizonysága ez a válogatás CD. A Szent Efrém Férfikar 10 éves jubileumát a Filharmónia Budapest Kht. szervezésében megtartott Orientale lumen – Kelet világossága című ünnepi hangversenysorozattal tette felejthetetlenné, amelyet a csodálatos szépségű budapesti Szent István Bazilikában rendeztek meg, nemzetközi hírű énekesek közreműködésével.

Hallgasson bele az albumba!

Harang ima

Σημερα Χριστός άνέστη (Görög húsvéti népdal) 

Святый Боже / Háromszorszent

Orientale Lumen II

Orientale lumen – Kelet világossága. Szent II. János Pál enciklikájának címét kölcsönözte mottóul a Szent Efrém Férfikar a budapesti Szent István Bazilikában 2012 decemberében elindított hangversenysorozatához. A sorozat a második és harmadik évad során Budapest egyik legkedveltebb egyházzenei eseményévé nőtte ki magát: a közönség és a zenész-szakma egyaránt elismeri és látogatja a koncerteket. A 2013-as és a 2014-es évadok nyolc emlékezetes estjének műsorából állt össze ez az album, bolgár, görög, magyar, orosz, ószláv, ruszin, szerb és ukrán nyelven zengenek az imák, sok évszázad és sok nemzet, nép vallásos érzületét közvetítve a Szent István Bazilikában összegyűlt hallgatóságnak, nemegyszer bevonva őket is a közös énekes imádságba.

Hallgasson bele az albumba!

Mikor Máriához az Isten angyala… moldvai népének 

Interludium harangokra, fára és fémekre 

XVI. századi ismeretlen szerző: Velünk az Isten

Orientale Lumen III

Az Orientale Lumen sorozat harmadik részeként megjelenő album az elmúlt két év hangversenyeinek emlékezetes perceit idézi föl a Szent Efrém Férfikar és jeles vendégművészek előadásában.

Hallgasson bele az albumba!

Téged éneklünk

Krisztus születik 

Karácsonyi harang-ima 

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

X
X