Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Zeneakadémisták nyertek a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

Zeneakadémisták nyertek a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A Korossy-Khayll Csongor (hegedű), Tóth Kristóf (hegedű), Albert Julianna (brácsa) és Devich Gergely (cselló) alkotta együttes nyerte a Weiner Leó Országos Kamarazenei Verseny vonósnégyes kategóriáját, mindannyian a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói. A hegedű-zongora kategóriában Sebastian Wyss (hegedű) és Tony Chen Lin (zongora) szerezte meg az első helyet – ők jelenleg szintén a Zeneakadémián tanulnak részképzős hallgatóként.

- hirdetés -

„Minden idők legpatinásabb zsűrije foglalt helyet az idei Weiner Versenyen: egy nagy generáció képviselői, világhírű, legendás művészek” – jelentette ki Fülei Balázs zongoraművész, a Zeneakadémia Kamarazene tanszékének vezetője.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Fülei Balázs: „Az a zeneszerző létezik, akinek a darabját el is játsszák"

A megmérettetést április 8-12. között rendezték a hagyományoknak megfelelően a Régi Zeneakadémia Kamaratermében – abban az épületben, ahol Liszt Ferenc és Weiner Leó is tanított. A zsűri tagjai: Vásáry Tamás, Frankl Péter, Pauk György és Kovács Béla mind a legendás zeneszerző és pedagógustanítványai voltak, a repertoáron pedig Weiner művei mellett Mozart és Beethoven olyan kamaradarabjai szerepeltek, amelyeket a mester különösen szeretett tanítani.

A Weiner Alapítvány és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kamarazene Tanszéke által háromévente meghirdetett megmérettetésen hegedű-zongora duók, vonósnégyesek és vonóstriók indulhatnak. A versenyre magyarországi felsőfokú zenei intézmények jelenlegi és volt hallgatói jelentkezhetnek, az egyetlen megkötés az egy csoportban induló résztvevők együttes életkora volt. A verseny díjazottjai ösztöndíjat és jelentős koncertlehetőségeket kaptak itthon és külföldön.

„Nagyon magas volt a színvonal, a fiatalok technikája egyre jobb, alig lehet hibát találni a játékukban”– értékelte a versenyzőket Vásáry Tamás, a zsűri elnöke. A zongoraművész-karmester hozzátette: a személyesség, a valódi érzelmek közvetítése, a zenei kommunikáció az, ami kiemeli a győzteseket a mezőnyből. Ez azonban szubjektív kategória, s ebből a szempontból a zenei verseny olyan, mint a szerencsejáték: aki most nem jutott be a döntőbe, könnyen lehet, hogy legközelebb egy másik versenyen éppen díjat kap – mondta a díjkiosztón Vásáry Tamás.

A verseny további díjazottjai: 

  • Hegedű-zongora duó kategória: Deák Sára Katalin (hegedű) és Varga Gergő Zoltán (zongora), II. díj
  • Vonósnégyes kategória: Kökény Eszter (hegedű), Dósa Csenge (hegedű), Görbicz Fülöp (brácsa) és Tomasz Máté (cselló), II. díj
  • A zsűri 2019-ben egyik kategóriában sem osztott ki 3. díjat.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.