Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap 82 évesen elhunyt Koren Tamás balettmester

82 évesen elhunyt Koren Tamás balettmester

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Hosszú betegség után elhunyt Koren Tamás, Horváth Margit- és Lőrinc György-díjas balettművész, a Magyar Táncművészeti Egyetem Professor Emeritusa, a Magyar Állami Operaház nyugalmazott címzetes magántáncosa, gyakorlat- és próbavezető balettmestere, akit a Magyar Táncművészek Szövetsége a Tánc Világnapja alkalmából életműdíjjal tüntetett ki.

Az 1937-ben, Kispesten született Koren Tamás a 1945-ben a Magyar Állami Operaház balettiskolájában kezdte tanulmányait, majd megalakulásától az Állami Balett Intézet növendéke volt, ahol 1954-ben szerzett diplomát Nádasi Ferenc növendékeként. A Magyar Állami Operaházban 1954 és 1979 között tánckari művészként, majd 1979 és 1987 között címzetes magántáncosként táncolta többek közt az Egérkirály, Rothbart, és a Csongor és Tündében Kurrah örögfi szerepét, de számos más darab mellett szerepelt A bahcsiszeráji szökőkútban, a Coppéliában, a Csipkerózsikában, a Lavrovszkij- és a Seregi-féle Rómeó és Júliában és A rosszul őrzőtt lányban, továbbá több opera, operett és daljáték táncbetétében is. 1970 és 1990 között a Magyar Állami Operaház gyakorlat- és próbavezető balettmestereként közreműködött egyebek mellett Seregi László Spartacus, Sylvia vagy A cédrus című alkotásai, Béjart Le Sacre du Printernps című darabja, A rosszul őrzött lány és az Etűdök betanításában.

- hirdetés -

1983-tól oktatott az Állami Balett Intézetben és a jogutód Magyar Táncművészeti Főiskolán adjunktusként, docensként, főiskolai tanárként és 2007-től Professor Emeritusként. Növendéke volt mások mellett Venekei Marianna, a Magyar Nemzeti Balett első balettmestere, Kövessy Angéla, a Magyar Nemzeti Balett gyakorlat- és próbavezető balettmestere, valamint Kozmér Alexandra és Müller Ervin balettművészek, továbbá Lukács András balettművész, koreográfus.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X