Papageno Radio
Címlap Halmos Béla emlékére szervez koncertet a Hagyományok Háza

Halmos Béla emlékére szervez koncertet a Hagyományok Háza

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Halmos Béla, a táncházmozgalom egyik elindítója, első prímása június 4-én ünnepelné 73. születésnapját. Sok évtizedes aktív tevékenysége során fáradhatatlanul dolgozott a magyar népi kultúra és a táncházmozgalom ügyéért. Ebből az alkalomból rendez emlékkoncertet a Hagyományok Háza és a Hagyományok Háza Baráti Köre június 4-én, 19 órától.

A népzenész-népzenegyűjtő születésnapja a trianoni békeszerződés aláírásának évfordulója is. Ő maga így nyilatkozott erről az egybeesésről:

Azt szoktam mondani, azért születtem a trianoni békediktátum évfordulóján, hogy a Trianon által szétszabdalt magyar nemzetet összemuzsikáljam.”

Halmos Béla mind eredeti gyűjtéseket végző és feldolgozó folklórgyűjtőként, mind a városi revival mozgalom irányítójaként szerteágazó tevékenységet folytatott. A Sebő, majd a Kalamajka együttesek prímása, évekig a Zenetudományi Intézet munkatársa, a Táncház Egyesület tiszteletbeli elnöke, az Országos Táncháztalálkozó elindítója, a Táncház Archívum létrehozója, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének egyik alapítója és tanára volt. Hagyatékában ilyen módon szervesen összefüggnek a népzenekutatással, azaz a tudományos munkával, a mozgalmi szervező, valamint az oktatói tevékenységével kapcsolatos dokumentumok.


Ide kapcsolódik:
Korszerű népzenei adatbázisokban érhető el Martin György és Halmos Béla hagyatéka

A koncert különleges lesz, hiszen Halmos Béla egykori zenésztársai, tanítványai is fellépnek majd, rajtuk kívül pedig két vándorhegedű-díjas előadó is színpadra lép. A Kalamajka zenekart megidézve Fábián Éva is énekel majd, ezen kívül pedig Halmos Béláról szóló filmet is láthat majd a közönség, amelyekben nem csak megszólaló volt, de muzsikált is.

Halmos Béla – forrás: Hagyományok Háza

Az emlékkoncert szervezésében az alapvető koncepció a Kárpát-medence összes tájegységének megjelenítése volt, hiszen a táncházmozgalom kezdete nem csak Erdélyhez köthető.

A koncertet ingyenes táncház követi majd a Hagyományok Háza Halmos Béla termében, ahol a Borfolk zenekar muzsikál.

Közreműködik többek között: Sebő Ferenc, Csoóri Sándor és Fiai, Vizeli Balázs, Fábián Éva, Lipták Dániel, Horsa István, Borfolk zenekar, Varsányi Zenekar, Boglya együttes

Az est szerkesztői: Lőrincz Beáta, Székely Levente, Varga Zoltán és Vavrinecz András

Az est háziasszonya: Varga Flóra, a Karc FM szerkesztő-műsorvezetője

Promóció

Stream és színház

X
X