Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Senki többet? Holnaptól láthatja a nagyközönség a Szépművészetibe került Renoir-festményt

Holnaptól láthatja a nagyközönség a Szépművészetibe került Renoir-festményt

Kamarakiállításon mutatja be május 24-től Pierre-Auguste Renoir Fekvő női akt (Gabrielle) című festményét a Szépművészeti Múzeum. A remekmű a gyűjtemény elmúlt 100 évének legértékesebb szerzeményezése.

- hirdetés -

Az 1903-ban festett akt 12,3 millió dollárért (3,5 milliárd forint) került magyar tulajdonba, és a Szépművészeti Múzeum más korabeli impresszionista festményekkel, többek között Cézanne, Gauguin és Pissarro munkáival együtt mutatja be a közönségnek augusztus 20-ig – közölte az intézmény főigazgatója.

- hirdetés -

Baán László felidézte, hogy 2019 elején az elmúlt száz év legmagasabb árú vásárlásaként tudták megszerezni a magyar állam támogatásával Anthonis Van Dyck egy mesterművét. Ez a rekord azonban hamar megdőlt, hiszen a kormányzat segítségével most a Szépművészeti impresszionista gyűjteménye is igazi remekművel gyarapodhatott – tette hozzá.

Ide kapcsolódik:
Renoir-festménnyel gazdagodott a Szépművészeti Múzeum

Kovács Zsófia kurátor hangsúlyozta: a most megvásárolt festmény Renoir késői korszakának kiemelkedő darabja, amelyet 1907-ben már kiállítottak Budapesten, akkor azonban a Szépművészeti Múzeum még nem tudta megszerezni.

Renoir a festményt felesége unokatestvéréről, a több száz képéhez modellt álló Gabrielle Renard-ról készítette. Az idős mester olyan elégedett volt az akttal, hogy négy évig magánál tartotta, és két újabb verzióban is megfestette. Az első változat került most a Szépművészetibe, míg a későbbi verziókat olyan világhírű gyűjtemények őrzik, mint a párizsi Musée d’Orsay és Musée de l’Orangerie – emelte ki a tárlat kurátora.

Ide kapcsolódik:
Renoir-kép érkezett Budapestre, és kiderült melyik a világ legdrágább Monet-ja

Kovács Zsófia elmondása szerint a május 24-től látható kamarakiállítás olyan korabeli francia munkákkal helyezi kontextusba Renoir remekművét, amelyeket szintén 1907-ben állítottak ki Budapesten.

Ezek közül többet – Paul Gauguin, Camille Pissarro, Eugene Boudin és Charles-Francois Daubigny képeit – a Szépművészeti Múzeum akkor meg is vásárolt, más festményeket – Paul Cézanne, Maurice Denis és Pierre Puvis de Chavannes vásznait – pedig magyar magángyűjtők vettek meg, és később kerültek a múzeum gyűjteményébe – mondta el Kovács Zsófia.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.